“Viața este mai frumoasă când ai bunătăți pe masă!” SĂRBĂTOAREA RECOLTEI ÎN AN CENTENAR, LA BOBOHALMA, “SATUL CULTURAL AL ROMÂNIEI”

Distribuie pe:

Sub genericul “Viața este mai frumoasă când ai bunătăți pe masă!” am marcat, împreună cu comu-nitatea locală, “SĂRBĂTOAREA RECOLTEI în an CENTENAR”, la BOBOHALMA, aflată la cea de-a III-a ediție. Am dorit să facilităm înțelegerea momentului istoric _ UNIREA _ prin istorie, cultură, educație, tradiție, obiceiuri și credință, păstrând identitatea națională. Astfel, recolta toamnei, după cum a rânduit-o cerul și priceperea oamenilor, a fost celebrată prin activități cultural-artistice, practice și culinare.

Cu această ocazie, elevii claselor simultane de la Școala Primară “Decebal”, coordonați de prof. înv. primar Mirela Deteșan și prof. înv. primar Olivia Stupariu, împreună cu părinții acestora și enoriașii corului Parohiei ortodoxe “Sfânta Treime” din localitatea Bobohalma, județul Mureș, coordonați de preotul Marius Filip, au organizat activitatea extrașcolară ,,Satul meu în prag de toamnă”, pentru menținerea tradițiilor și obiceiurilor, promovarea portului popular românesc și-a jocului popular, dar și conservarea fructelor și legumelor pentru iarnă, preparate după rețete tradiționale. Studiul tematic “Cămara tradițională” asigură în mod natural formarea tuturor deprinderilor pe care copilul trebuie să și le însușească.

În parteneriat cu Primăria și Consiliul local al municipiului Târnăveni și, mai ales, cu oameni inimoși, cum este domnul instructor-coregraf Vasile Trîmbițaș, care conduce Ansamblul “Junii Târnavei” din Târnăveni, prezentând un minunat colaj de jocuri populare și cântece populare, și Consilierul sătesc Merinuța Stroia, cu drag de neamul strămoșesc, cu iubire de tradiții și obiceiuri, de port popular și joc, ne-am dorit ca, reuniți în grupuri de acțiune locală, să cultivăm această identitate tocmai pentru a nu se pierde comoara din lada de zestre a neamului românesc și-a nu uita de tradiții. Și-au adus o mare contribuție și sătenii acestei comunități, înzestrând sala și scena cu un decor tradițional românesc, dar s-au implicat mai cu seamă în prepararea bucatelor tradiționale: pâine de casă, lichiu cu varză și lichiu cu urdă coapte pe vatră, gogoși, cornulețe cu nucă, cu gem de prune, prăjitură cu mere, albinița cu pastă de măceșe și gem de prune etc.

Fiecare popor se bucură de unicitate grație tradițiilor și meșteșugurilor strămoșești pe care le-a primit în dar de la bunii și străbunii lor. Obiceiurile și tradițiile, portul popular și meșteșugurile identifică zona etnofolclorică și conferă un anumit specific zonal. Toate la un loc alcătuiesc identitatea locală. Pentru că au învățat din moși strămoși să păstreze cu sfințenie aceste comori în lada de zestre a neamului și, mai apoi, să le cultive și să le dea drept moștenire generațiilor viitoare, dorim ca și acestea să simtă valoarea moștenirii patrimoniului național și universal.

Ca și în alte domenii, familia, școala și biserica au un rol deosebit în păstrarea și eternizarea tradițiilor. Am inițiat acest proiect, care revine într-o formă “tradițională”, fiind prilej de sărbătoare a toamnei și a roadelor pământului și totodată o încununare a eforturilor depuse de-a lungul anului de fiecare gospodar sau agricultor din Bobohalma, dar, care unește oamenii cu voie bună, iubitori de preparate tradiționale în casă, pe vatră și în cămara bunicii, iubitori de joc și port popular.

De aceea se cuvine să abordăm cu toată seriozitatea problema păstrării valorilor identitare, mai ales în această perioadă de tranziție, când în societatea tradițională românească se simte tot mai mult mișcarea către lumea tehnologică și pierderea cu timpul, a patrimoniului încă viu.

Astfel am organizat un eveniment tradițional la Căminul Cultural al satului, “SĂRBĂTOAREA RECOLTEI”, școlarii prezentând un program artistic constând din cântece, poezii, joc și mișcare, sceneta “Satul de vacanță” și “Tradiții și obicei de nuntă pe Târnave”, la care au participat și tineri și vârstnici și care au lăsat pentru câteva ore problemele cotidiene care le-mpovărează viața, făcând loc bucuriei, veseliei și mândriei de a fi locuitor al acestei localități, dovedind tuturor celor prezenți, fiii ai satului sau lătureni, că dragul lor sat deși s-a mai modernizat puțin, totuși unele tradiții le păstrează sau doresc să le reînvie.

Manifestarea a adunat la un loc frumusețea costumelor populare ale gospodarilor purtate la zi de sărbătoare, dar a avut ca scop cultivarea și dragostea pentru roadele pământului, care a fost la loc de cinste pe mesele îmbelșugate pentru a fi degustate produsele tradiționale expuse, pregătite cu atâta suflet de gospodinele satului! Satul românesc are viitor dacă comunitatea se implică!

Sper că generațiile următoare vor prelua tradiția și vor reînvia obiceiurile satului.

“Pomul se cunoaște după roade, iar omul după fapte”

Dacă copiii nu văd și nu trăiesc măcar pentru câteva ore în timp, nu vor cunoaște rețetele tradiționale ale bunicii și nu vor iubi tradițiile și, mai ales, portul dacă nu-l vor îmbrăca! Sper ca proiectul să contribuie la cunoașterea de către elevi a legumelor și fructelor zonale, a preparatelor din acestea, a rețetelor cu specific local și a tradițiilor și obiceiurilor din zona noastră, iar aceștia, la rândul lor, să sensibizeze părinții și comunitatea locală. De aceea vrem să sădim în mintea acestor copii, moștenitorii, păstrătorii și continuatorii tradițiilor, menținerea și transmiterea pe mai departe a culturii populare, prin puterea exemplului, găsind noi oportunități pentru satul lor de a valorifica produsele locale, tradițiile și realizarea unor evenimente ce să devină tradiție. Astfel de momente rămân mărturii peste ani. Ar fi păcat de-atâta trudă dacă toate aceste splendori valoroase și tradiții minunate s-ar pierde în negura istoriei, e ca și când ne-am dezrădăcina.

Copiii sunt învățați de mici să-și ajute părinții la grădinărit, la strânsul recoltei din grădini, dar și din livezi. Specificul localității Bobohalma este agricol datorită suprafețelor de teren agricole și a calității și fertilității acestora. Implicarea în astfel de lucrări îi face mai responsabili și își dezvoltă și abilități de viață. Așa este în multe gospodării unde viața omului e legată încă mai mult de roadele pământului, de ritmul naturii, decât de ofertele din supermarket, de Facebook sau de programul de la televizor.

Cu toții știm că hrana sănătoasă trebuie să existe în viața școlarilor mici, fapt pentru care am dorit să promovăm produsele de consum zonal, atât în stare proaspătă, cât și preparate sub formă de conserve, produse pe care le-au obținut în gospodăriile proprii.

Toate recoltele pot fi considerate recompense pentru truda oamenilor care muncesc pământul cu dăruire. Copiii trebuie să fie învățați despre ceea ce-i reprezintă. Cândva satul lor era un colț de rai ardelenesc, care păstrează mai puțin izul tradițional, dar dacă reînviem tradițiile le vom stimula interesul pentru acestea.

Azi, unele rețete tradiționale, rar întâlnite, au devenit brand-uri pentru anumite zone ale țării, creându-se o punte între trecut-prezent, job și profesie, mai precis între tradiție, cultură și societatea modernă.

Pentru reușita evenimentului le mulțumesc părinților, sătenilor, colaboratorilor, sponsorului S.C. Ruck Ventilatoare, cântăreților de la canto popular, rapsodului popular Cornelia Mihuă, tuturor celor care ne-au sprijinit în implementarea proiectului, alături de echipa de proiect, compusă din doamna director, profesoara Ioana Bichiș, preotul satului Marius Filip, consilierul satului Merinuța Stroia, prof. înv. primar Olivia Stupariu, Televiziunii TV-AS Târnăveni, părinților și oamenilor de bună credință care s-au implicat cu tot dragul, Poliției și Jandarmeriei!

 

Lasă un comentariu