LANSARE DE CARTE - POEȚI CU SUFLETUL ÎN PALMA NOASTRĂ

Distribuie pe:

Nobil și de toată lauda va rămâne pentru noi gândul și fapta poetei LILIANA MOLDOVAN, membră a Ligii Scriitorilor Români, filiala-Mureș, de a edita o antologie, cu frumosul și sugestivul titlu “CLEPSIDRE ÎNARIPATE”, în care a cuprins un prim număr de 24 de poeți și scriitori cu diverse dizabilități, răspândiți în țară, aceștia fiind cu vârste, cu experiențe literare și cu pregătire intelectuală diferite, dar toți având dorința de a ne arăta de ce sunt în stare atunci când își pun, în lungimea unui vers, sufletul în palma noastră, a cititorilor care caută frumosul într-o poezie.

Citindu-le creațiile literare veți observa imediat că ei sunt mult mai sensibili decât noi, că au sentimente mai curate, mai înălțătoare, că ei revarsă din preaplinul sufletului lor atâta căldură, atâta bunăcuviință, atâta bucurie, atâta dorință de autodepășire pentru a învinge niște prejudecăți de care noi nu ne-am debarasat încă.

Dizabilitățile de care sunt afectați nu-i opresc în niciun fel să cutreiere lumea pe aripile gândului și a imaginației, să se înalțe prin visare, să vadă uneori ce noi nu suntem în stare să vedem, în dorința de-a se lepăda de gândul unor neputințe fizice și de a se înnobila cu multe altele mai de folos.

Așa ar trebui să gândim și noi, așa ar trebui să-i vedem când le citim gândurile, când ne înfiorează simțirea și trăirea lor, când toate acestea sunt puse într-un vers de poezie. Poezia, scrisul în general, este pentru ei mai mult decât pentru noi, un leac vindecător, o oportunitate de a se face cunoscuți și de a-și arăta valoarea, talentul, de a ne fi egali sau chiar mai buni ca noi. Eu cred că tocmai de aceea acestor colegi de-ai noștri ar trebui să li se acorde mai multă atenție, să fie mai mult promovați, încurajați și atrași spre ligi, fundații, asociații literare, fiindcă acolo le este locul, aproape de noi, cu noi alăturea. Așa se vor elibera și ne vom elibera și pe noi de unele prejudecăți ce mai persistă în societatea noastră încă necoaptă, încă imatură, care nu știe să-și integreze toți membrii în rosturile lor.

Citind acest volum de proză și poezie am remarcat câteva nume de autori a căror creație literară este remarcabilă: ESTERA și VALENTIN BĂLAN, NINA CABA, VALENTIN BORȘAN, LILIANA MOLDOVAN, LUCIAN IOAN MĂRGINEAN, GEORGETA ANDREEA VĂDUVA. Poezia lor este matură, extrem de expresivă, plină de conținut, de fior, de vibrație, de imaginație, reconfortantă, o adevărată plăcere când o citești, dovedindu-ne că au talent, multă simțire, suflet mare, bun și răbdător.

Niciunul din domniile lor nu sunt încă nume mari într-ale poeziei, mulți fiind debutanți de puțină vreme, dar, așa cum se spune, valoarea nu ține de numărul anilor și asta se vede aici, în scrisul poeziei sau a prozei lor, unde s-au “desfășurat” fără inhibiții, cu îndrăzneală chiar. Dacă îi vom sprijini, dacă îi vom încuraja, dacă îi vom promova ca pe adevărați colegi de-ai noștri, cu siguranță că vom mai auzi despre ei numai lucruri bune, onorante.

Mulțumim harnicei noastre poete LILIANA MOLDOVAN că i-a depistat, că i-a făcut cunoscuți, că i-a promovat și că i-a nemurit în paginile acestei cărți. Fără ei, lumea noastră ar fi mai stearpă, iar noi mai săraci cu poezia unor oameni care și-au pus sufletul în palma noastră, pentru a ne arăta cine sunt, ce pot și cât de frumoasă e lumea scrisului lor.

Lansarea Antologiei a avut loc miercuri, 26.09.2018, la Biblioteca Județeană Mureș., moderatoarea activității fiind MONICA AVRAM, directoarea instituției. Domnia sa a amintit faptul că Liliana Moldovan este inițiatoarea multor proiecte în cadrul cărora a scos în evidență preocupările artistice ale persoanelor cu dizabilități, pe care le-a promovat în diverse forme, una dintre acestea fiind antologia de față.

În continuare, cunoscutul pictor și critic de artă VASILE MOLDOVAN a prezentat Expoziția de Artă Fotografică a poetului IOAN LUCIAN MĂRGINEAN, pe care, dizabilitățile sale motrice nu l-au împiedicat să se ocupe și de fotografie, talentul, voința și pasiunea făcând din această îndeletnicire, pentru el, o adevărată artă, pasiune care l-a ajutat să poată să se exprime atât de convingător. În final, poeții IOAN LUCIAN MĂRGINEAN, GEORGETA ANDREEA VĂDUVA și LILIANA MOLDOVAN au citit frumoase poezii din creațiile lor.

Acțiunea a adunat un mare număr de prieteni, susținători, artiști, iubitori de poezie, ce au apreciat faptul că cineva, cu suflet mare, se ocupă de încurajarea și promovarea acestei categorii de persoane ce au sensibilități artistice deosebite, uitați și încă marginalizați adesea de noi și de societate.

Lasă un comentariu