Medicii de familie se revoltă: “DE PATRU LUNI, NU SUNTEM PLĂTIȚI PENTRU GĂRZILE ÎN CENTELE DE PERAMANENȚĂ!”

Distribuie pe:

“Suntem în a patra lună de când medicii de familie care lucrează în centre de permanență nu au primit de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi.

Întârzierea este justificata diferit la nivelul fiecărei case județene de sănătate, dar explicația este una singură: nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finanțelor.

Aceste sume cuvenite conform clauzelor contractuale sunt necesare pentru plata angajaților care lucrează în centrele de permanență și acoperirea cheltuielilor de funcționare. În aceste condiții în care de patru luni medicii de familie subvenționează funcționarea centrelor de permanență, nivelul de nemulțumire al medicilor este în continuă creștere.

În întreaga țară, sunt acum 352 centre de permanență. Marea lor majoritate funcționează în zonele rurale sau izolate precum și în zone urbane în locul camerelor de gardă ale spitalelor desființate.

Centrele de permanență au fost create pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare, dar ele reprezintă, în același timp, o soluție privind accesul la servicii medicale de urgență pentru pacienții din mediul rural.

În aceste centre, se salvează vieți care, altfel, s-ar pierde până la intervenția serviciilor de urgență specializate.

Dacă întârzierea plăților se prelungește, medicii de familie sunt hotărâți să demareze acțiuni legale de recuperare a sumelor restante”, se arată într-un comunicat de presă al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), semnat de dr. Dina Mergeani, președinte.

 

 

Lasă un comentariu