“Cancerul de sân poate fi vindecat doar dacă este descoperit în stadiu incipient!”

Distribuie pe:

Acesta este mesajul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu prilejul lunii de conștientizare a cancerului mamar. Astfel, reprezentanții CNAS îndeamnă femeile să meargă la controale periodice și să se înscrie în programe de screening.

“Ce poți face? În primul rând, să îți verifici regulat sânii și dacă observi noduli sau schimbări neobișnuite în aspectul lor să te prezinți la doctor. De asemenea, poți face controale medicale periodice și te poți înscrie în programe de screening oncologic. Trebuie să știi că riscul cancerului de sân crește odată cu vârsta și dacă există precedente oncologice în familie, dacă nu ai dus o sarcină la termen până la 30 de ani și dacă nu ai alăptat. Însă există și alți factori de risc pe care îi poți evita: supraponderabilitatea, sedentarismul, fumatul și hrana nesănătoasă”, atrage atenția CNAS.

Aceasta amintește că derulează un program național privind afecțiunile oncologice, în acest an, în program, fiind cuprinși aproape 130.000 de bolnavi, ale căror tratamente oncologice sunt finanțate cu aproape 1,5 miliarde lei. Distinct de acest program, CNAS asigură prin contractele de tip cost-volum o serie de medicamente inovative, unele dintre acestea având drept indicație terapeutică și în cancerul mamar.

“Pentru ca femeile care au fost supuse unei operații de extirpare totală sau parțială a sânului să poată reveni la o viață normală, în cadrul programului național oncologic al CNAS, funcționează și un subprogram de endoprotezare și reconstrucție mamară”, precizează CNAS.

Potrivit statisticilor, în fiecare an, în întreaga lume, se înregistrează aproape 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de sân, iar aproape 500.000 de femei mor anual din această cauză.

De asemenea, peste un sfert din cazurile oncologice sunt la sân, iar aceasta este cea mai frecventă formă de cancer care apare la femei.

Deși una din opt persoane de sex feminin poate dezvolta cancer de sân în cursul vieții, studiile arată că 90% din femei nu au participat niciodată la un program de screening oncologic”, precizează CNAS.

Lasă un comentariu