ANSAMBLUL ARTISTIC PROFESIONIST ,,MUREȘUL” Bilanț la început de toamnă

Distribuie pe:

După o vară fierbinte în care am încercat să dăm curs tuturor invitațiilor venite din partea organizatorilor, încercăm la ceas de toamnă o trecere în revistă a activităților și spectacolelor Ansamblului “Mureșul”, care s-au bucurat de un real succes. În acest sens, amintind câteva: Expoziția de flori de la Sântana de Mureș-Curteni ediția a XVIII-a (spectacole cu ambele secții), Gala Educației Mureșene organizată de Inspectoratul Școlar Județean la Palatul Culturii din Târgu-Mures, Ziua Sărmașului ediția a XVII-a la Căminul Cultural din Sărmaș-Harghita, Zilele Târgumureșene ediția a XXI-a, ,,Maialul” de la Orăștie” (inițiat în secolul al XIX-lea de către Reuniunea meseriașilor din Orăștie, serbare câmpenească de joc și voie bună) organizat de Primăria municipiului Orăștie, Târgul fetelor de la Gurghiu, având o tradiție de peste 100 de ani, organizat de Primăria comunei Gurghiu pe Platoul de la Mociar, Festivalul Inimilor Timișoara aflat la cea de-a XXIX-a ediție, unde am prezentat un spectacol în Parcul Rozelor, Timișoara devenind gazdă a culturilor tradițional-folclorice din 12 țări.

Să nu uităm Târgul de vară de la Băla, organizat în 8 iulie 2018, unde o comunitate unită încearcă să-și promoveze obiceiurile și tradițiile cu mult entuziasm. De asemenea, am fost onorați să participăm la Festivalul Internațional de Folclor NUNTA ZAMFIREI - Bistrița, unde pe parcursul celor 7 zile de festival au evoluat atât soliști și ansambluri din România, cât și din țări ca Italia, Belarus, Costa Rica, Filipine, Franța, Mexic, Coreea de Sud, Lituania, Bulgaria. Un alt eveniment drag sufletului nostru este Festivalul de carte și muzică Libris aflat la cea de-a VII-a ediție, unde organizatorii ne-au invitat să susținem un spectacol folcloric în Piața Sfatului din Brașov, iar CENTENARUL TOPLIȚEAN, organizat de Centrul Cultural Toplița în parteneriat cu Primăria Toplița, au fost gazdele noastre de Sfâtul Ilie în orașul de la poalele Călimanilor.

Festivalul Văii Mureșului - Răstolița - La Alei, ediția a XIV-a și zilele comunei Teaca sunt alte două manifestări culturale la care am fost prezenți într-o singură zi, pe 29 iulie 2018, ambele fiind locurile de întâlnire ale iubitorilor de tradiții, cântece, dansuri și port popular.

În luna lui cuptor, am mai evoluat pe scenele altor festivaluri și spectacole: Festivalul Internațional de Folclor ,,Hora Mare de la Călărași” ediția a XXVI-a, unde alături de trupa Larisa și Marin Barbu am prezentat o horă a satului cu 45 de perechi de dansatori - un eveniment ce îl dorim reeditat și la Târgu-Mureș, Festivalul Cântecului Popular Patriotic de la Oarba de Mureș intitulat ,,La Oarba și la Iernut” într-o zi de sărbătoare în care Biserica Ortodoxă ce prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, în fiecare an în data de 15 august, și în 19 august 2018 Festivalul Cântecului și Jocului Popular Ilvean, organizat de comuna Lunca Ilvei, județul Bistrița Năsăud.

În baza unei vechi colaborări cu organizatoarea principală a Festivalului Mediteranean din Cipru, aflat la a XIII-a ediție, dna Rea Ioannidou Madella, țara noastră reprezentată de Ansamblul “Mureșul” din Târgu-Mureș, a participat în perioada 14-17 septembrie 2018 la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Mediteranean de dans folcloric din Larnaca - Cipru, România fiind invitată de onoare a festivalului. De asemenea, în urma unei colaborări culturale între cele două țări am realizat un proiect comun cu tema “Asemănări și deosebiri între costumele populare din România și Cipru”, studiu care a fost prezentat înaintea deschiderii oficiale a unei expoziții de costume populare a celor două țări. Ansamblul Artistic “Mureșul” a expus peste 60 de costume populare. Această manifestare cultural-artistică s-a deschis în prezența oficialităților din Cipru și a ambasadoarei României în Cipru și a fost precedată de o paradă de modă, în care dansatoarele populare împreună cu organizatoarele din Cipru au prezentat colecția de rochii moderne a meșterului popular Virginia Linul de la Salva-Bistrița, inspirată din folclorul tradițional ale acestei zone, un mod deosebit și inedit de trecere de la tradițional la modern. În cele 4 zile de festival am prezentat spectacole în fiecare seară și am dansat la paradele organizate pe străzile din Larnaca, întâmpinați fiind cu entuziasm de zecile de români care locuiesc și lucrează în Cipru, localnici și turiști. La întoarcerea acasă, am fost invitați cu ambele secții la Festivalul Sarmalelor de la Praid. Indiferent unde suntem invitați să susținem spectacole, acestea se ridică la același nivel de profesionalism de care am dat dovadă în cei peste 60 de ani de activitate artistică, și concluzionăm cu bucurie: bilanț la început de toamnă pozitiv la Ansamblul Artistic Profesionist ,,Mureșul” din Târgu-Mureș.

 

Lasă un comentariu