Filmele românești vor fi subtitrate pentru persoanele cu deficiențe de auz!

Distribuie pe:

În ședința de luni, 8 octombrie 2018, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, cu 97 de voturi pentru, un proiect de modificare a Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, în sensul introducerii obligației, pentru furnizorii de servicii media, să subtitreze în limba română filmele și documentarele românești, pentru a fi accesibile și persoanelor cu deficiențe de auz.

“În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficiențe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire națională și locală vor asigura subtitrarea în limba română a operelor audioviziuale românești, cum sunt filmele cinematografice sau filmele realizate pentru televiziune-seriale, foiletoane și documentare.

În România, trăiesc 30.000 de persoane surde și cu deficiențe de auz. Societatea noastră are datoria de a pune la dispoziția acestora, toate mijloacele necesare pentru a se dezvolta în mod normal și pentru a avea o viață socială egală cu toți cetățenii țării noastre.

Propunerea susține demersurile statului român de a pune în aplicate prevederile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de România în anul 2011, și prin care țara noastră s-a angajat să ia toate măsurile, astfel încât persoanelor cu dizabilități să li se asigure autonomia, integrarea socială și profesională, precum și participarea la viața comunității.

Practica subtitrării în limba de origine este din ce în ce mai răspândită în țările Uniunii Europene, care au adoptat legi stipulând că aproape toate programele de televiziune trebuie să fie ușor accesibile persoanelor cu dizabilități de senzoriale”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Inițiativa legislativă, aparținând deputatului PNL Adriana Săftoiu și semnată de alți 54 de parlamentari ai tuturor partidelor din spectrul politic, a fost adoptată de Camera Deputaților pe 13 iunie 2018, iar pentru a intra în vigoare mai are nevoie de promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu