In memoriam

Distribuie pe:

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată ieri, la Monumentul Martirilor Evrei din Târgu-Mureș, printr-o manifestare solemnă, organizată de Instituția Prefectului - Județul Mureș în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Târgu-Mureș.

Redăm textul alocuțiunii rostite cu acest prilej de către prefectul județului, dl Mircea Dușa.

“Așa cum bine știți, Ziua Holocaustului este marcată în România, în fiecare an, la data de 9 octombrie, fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România.

Potrivit Raportului final al acestei comisii, în România și în teritoriile aflate sub controlul său au fost uciși sau au murit între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni, la care se adaugă aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată pe atunci sub conducere maghiară, precum și 5.000 de evrei români care se găseau în diverse țări din Europa. Printre cei supuși regimului de exterminare au fost și mii de romi, deportați pe parcursul anilor 1942-1943.

Despre Holocaust s-au scris mii de volume, s-au întocmit statistici, s-au prezentat dovezi sub forma fotografiilor și a peliculelor, toate menite să prezinte lumii întregi cea mai înfiorătoare crimă din istoria umanității.

Dincolo de aceste cifre însă, se cuvine să tragem învățămintele de rigoare din drama acestor oameni nevinovați care, doar pentru faptul că aparțineau altui popor sau altei etnii, și-au pierdut viața în cele mai cumplite chinuri.

Se cuvine ca, pe fondul curentelor negaționiste la adresa “celei mai cumplite expresii a antisemitismului”, cum numesc unii cercetători Holocaustul, să facem în așa fel încât cel mai crud genocid al tuturor timpurilor să rămână viu în conștiința colectivă a omenirii, pentru a putea evita o atrocitate asemănătoare în istoria viitoare a umanității.

La Târgu-Mureș, începând din 2003, ne adunăm în fiecare an la statuia Holocaustului, un impresionant monument care reprezintă expresia suferinței și a deznădejdii celor aproximativ 6.000 de evrei din oraș și din împrejurimi, care și-au pierdut viața în lagărele morții.

Acesta a fost primul monument dedicat victimelor Holocaustului construit în România.

În memoria lor, aducem, astăzi, un pios omagiu.”

Lasă un comentariu