Aproape două miliarde metri cubi de gaze naturale vor putea fi transportate, anual, din România spre Ungaria

Distribuie pe:

Angajamentul Ungariei de a dezvolta coridorul româno-ungar pentru transportul gazelor naturale este de neclintit, a declarat luni Péter Kaderják, secretar de stat în Guvernul Ungariei, responsabil pentru politica energetică și de climă, cu ocazia vizitei de lucru la stația de compresoare a gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) de la granița româno-ungară, la Csanádpalota. La vizită au participat Marius Gabriel Lazurcă, ambasadorul României la Budapesta, și Pál Ságvári, ambasador însărcinat cu probleme legate de securitatea energetică.

Potrivit lui Péter Kaderják, lucrările de pe teritoriul Ungariei ale proiectului de dezvoltare a gazoductului româno-ungar se desfășoară conform planului. La Csanádpalota, unde autorizațiile au fost deja emise, se află în faza de construcție noua stație de compresoare, unde vor fi aduse două unități cu o putere de 4,5 megawați (MW), notează MTI, citând un comunicat al Ministerului ungar pentru Inovații și Tehnologie.

Investiția va permite ca de la sfârșitul anului 2019 să se livreze anual din România spre Ungaria 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale. Conducta transfrontalieră este și în prezent capabilă să livreze o astfel de cantitate dinspre Ungaria spre România. Potrivit lui Péter Kaderják, compania ungară care asigură transportul gazului îndeplinește toate condițiile pentru executarea la termen a dezvoltărilor necesare sistemului din Ungaria pentru a putea face față în viitor livrărilor mari de gaze naturale dinspre România spre Ungaria.

Secretarul de stat a subliniat că investițiile Ungariei în gazoductul ungaro-român sunt de o importanță deosebită pentru Ungaria în ceea ce privește securitatea aprovizionării, dezvoltarea pieței regionale energetice și dinamismul relațiilor bilaterale în domeniul energiei. El a reamintit că dezvoltarea coridorului de transport care leagă cele două țări este în deplină concordanță cu tendințele Uniunii Europene în ceea ce privește transportul bidirecțional de gaze naturale la punctele de trecere ale frontierei, mai notează sursa citată.

Lasă un comentariu