Deși sunt îngrijorați de anii de pensie, românii nu pun bani deoparte pentru bătrânețe

Distribuie pe:

Din studiul “Comportamentul financiar al românilor”, realizat de OTP Bank România, prin Fundația Dreptul la Educație, rezultă că 91% dintre românii intervievați consideră că este foarte important să își actualizeze constant cunoștințele financiare pentru o bună gestionare a bugetului personal, însă numai între 10-12% dintre ei sunt preocupați să economisească pentru studiile copiilor sau pentru anii de pensie.

Potrivit studiului, 74% dintre persoanele intervievate cu vârstă sub 35 de ani declară că sunt îngrijorate de anii de pensie. În timp ce 23% recunosc că nu au deloc economii, 77% se gândesc la viitorul lor și al familiei lor și aleg să economisească în special pentru “zile negre” sau pentru cheltuieli viitoare neprevăzute, iar 75% recunosc că au reușit să economisească mai puțin de 15% din venituri în ultimele 6 luni.

Când au fost întrebați ce anume îi preocupă cel mai mult legat de finanțele personale, 51% au răspuns că îi interesează nivelul de trai la pensie, economiile și investițiile pe termen lung, 46% spun că nu s-au interesat de pensie în ultimii 2 ani, deși una dintre cele mai apăsătoare preocupări este cea a nivelului de trai la pensie.

Două din 3 persoane chestionate spun că aleg să achiziționeze produse, în special atunci când au nevoie, iar 84% dintre respondenți sunt îngrijorați când se gândesc la cheltuieli importante, de amploare.

Când vine vorba de o decizie financiară, una din trei persoane se consultă cu familia și prietenii sau chiar aleg să ia decizii pe cont propriu (29%). Alte surse de informare provin din mediul online (20%), dar și de la un consilier bancar (14%).

În ceea ce privește asigurările, potrivit studiului, românii nu investesc în asigurări și nu sunt informați despre cât și ce anume acoperă asigu-rările lor. 46% nu au asigurări de bunuri, 64% nu au asigurare de viață, 63% nu au o asigurare de boală sau de accidente.

Lasă un comentariu