METODĂ INOVATOARE PENTRU ANTICIPAREA RISCULUI DE INFARCT

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Oxford, în colaborare cu instituții medicale din Germania și Statele Unite, citați de descopera.ro, au dezvoltat o nouă metodă de analiză a imaginilor obținute cu ajutorul computerului tomograf, care poate anticipa cu ani de zile în avans riscul unui infarct.

“Procedura identifică nivelul de inflamație din arterele coronare, considerat un predictor important al bolilor de inimă, iar dacă identifici inflamația din arterele coronare poți preciza care anume artere vor cauza infarctul.

Inflamarea arterelor reprezintă un semn timpuriu de avertizare pentru circa 30% din cazurile de infarct.

Cea mai mare parte dintre atacurile de cord sunt cauzate de o placă de grăsime la nivelul arterei, care întrerupe fluxul de sânge. În prezent, tomografia poate indica medicului dacă o arteră a fost deja îngustată din cauza grăsimii.

Însă, cu ajutorul noii tehnologii, pentru care sperăm să obținem autorizațiile necesare, atât în Statele Unite, cât și în Europa în maxim un an, medicii vor putea prezice care sunt arterele care prezintă semne de inflamație și riscă să blocheze fluxul de sânge.

Prin această analiză se poate determina dacă arterele sunt inflamate și se vor îngusta pe parcursul viitorilor cinci ani, iar informația permite luarea măsurilor de prevenție din timp pentru a evita formarea plăcilor.

Bolile coronariene și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de deces la nivel global. După implementarea noii tehnologii, se poate anticipa atacul de cord pentru cel puțin 20-30% dintre persoanele care prezintă acest risc.

O companie care colaborează cu universitatea noastră dezvoltă în prezent un serviciu care poate analiza orice tomografie din lume în circa 24 de ore”, afirmă oamenii de știință britanici.

 

Lasă un comentariu