Vinurile românești au cucerit Europa și lumea!

Distribuie pe:

Toamna aceasta este bogată și pentru producția de struguri de calitate din care se obține un vin de soi nobil, apreciat pe toate continentele globului. De fapt, România a cucerit Europa, Asia și America, cu vinurile ei de calitate, din soiurile nobile de struguri. Da, România este o putere europeană la producția de vin.

Am abordat această temă pentru că e toamnă, anotimp în care, la Târgu-Mureș, Primăria a organizat Festivalul Vinului și Artei Meșteșugărești. Vineri, 5 octombrie 2018, în Parcul Municipal s-a deschis oficial VINFEST - Festivalul Vinului și Artei Meșteșugărești “Simfonii de Toamnă 2018”, manifestări la care au luat parte numeroși târgumureșeni.

Oficiul Național al Viei și Produselor Viticole arăta că, la sfârșitul lunii mai 2018, “România avea o suprafață cu viță de vie de 182.488 de hectare dintre care primele trei poziții sunt ocupate de: Feteasca Regală 12.586 ha, Feteasca Albă 12.320 ha și Merlot 11.324 ha. Feteasca Neagră, considerată soiul autohton cu cel mai mare potențial, este plantată pe o suprafață de aproape 3.000 de ha”.

Podișul Târnavelor, prin arealul învecinat celor două Târnave oferă, prin specificul climei și solului, condiții dintre cele mai favorabile dezvoltării viței de vie.

De asemenea, aici există podgorii cu dragoste pentru vin, care folosesc la maximum potențialul zonei cu ajutorul unor tehnologii moderne pentru a obține celebrele vinuri albe cu aromă inconfundabilă, suple și cu o aciditate care accentuează prospețimea. Dintre soiurile consacrate de vin alb se remarcă Feteasca Regală și Feteasca Albă, care își găsește în această zonă cea mai bună exprimare. De asemenea, din gama soiurilor semiaromate, Traminărul este aici la el acasă, iar Muscatul Otonel, vinificat la sec, are o aromă suavă trandafirie și gust catifelat inconfundabil.

Cea mai întinsă podgorie din România, cu zeci de mii de hectare, Vrancea, cuprinde câteva regiuni al căror renume s-a clădit demult și amintim doar câteva: Panciu, Odobești și Cotești. Pe lângă soiurile de viță nobilă consacrate, caracteristic acestei zone este Galbena de Odobești, un soi autohton valoros, cu o bună acumulare de zaharuri, ceea ce permite obținerea unui vin caracterizat de o dulceață plăcută și o lejeritate gustativă care te îmbie să revii asupra lui. Lucrate cu grijă și profesionalism, vinurile produse aici sunt caracterizate de corpolență moderată și aciditate puternică, ceea ce le recomandă a fi consumate la petreceri, ca vinuri de cursă lungă.

Renumita Podgorie Murfatlar se situează în jumătatea sudică a Dobrogei, beneficiind din plin de razele soarelui, de solul nisipos-calcaros și influența marină. Aici se cultivă soiuri de viță nobilă, lucrate modern. Datorită condițiilor pedoclimatice excepționale, aici se obține toată gama de vinuri albe și roșii, de la cele seci la licoroase. Pe lângă condițiile naturale, se mai adaugă și vinificatori de mare valoare și utilaje moderne, ceea ce face ca vinurile de aici să fie de foarte bună calitate. Caracteristicile de bază sunt: blândețea, echilibrul și aroma pregnantă.

O altă regiune, vestită din cele mai vechi timpuri, podgoria Cotnari, ne oferă vinuri de cea mai bună calitate. Încă din secolul al XV-lea s-au construit un număr mare de pivnițe în care se păstrează vinuri din soiurile: Tămâioasa Românească, Feteasca, Busuioaca de Bohotin, Frâncușa și renumita Grasă de Cotnari, care a făcut deja înconjurul lumii, împreună cu podgoria Bucium, cea mai nordică, din România, unde vița de vie cultivată aici beneficiază de un climat aparte. De aici derivă faptul că strugurii au un extract deosebit de consistent și o acumulare de arome și zaharuri deosebite, iar acest lucru se reflectă în vinurile caracterizate de o dulceață plăcută, bine armonizată cu aciditate și aromă pronunțate.

În partea de vest a României se află două podgorii de mare valoare, caracterizate în principal de influența mediteraneană asupra climei, ceea ce face ca vinurile produse aici să fie fructuoase, aromate și cu o culoare deosebită, în special pentru vinurile roșii. În zona Banatului se află regiunea Recaș, care se remarcă în special prin vinurile albe dar și roșii. Cea de-a doua podgorie este cea a Mehedințiului și Olteniei unde vinurile roșii se bucură de o vigoare și o corpolență deosebite, unice în România.

În zona Subcarpatică de Curbură, de la Buzău până la Ploiești, s-a consacrat valoroasa podgorie Dealul Mare. Perioada îndelungată de zile însorite de care se bucură strugurii, pe parcursul anului, determină importante acumulări de arome și zaharuri în conținutul acestora, obținându-se vinuri de înaltă calitate, atât albe cât și roșii. Vinurile roșii se realizează în podgoria Dealul Mare cu regiunile Valea Călugărească, Tohani, Urlați, Pietroasele, cu cea mai favorabilă zonă pedoclimatică.

Și în județul Mureș sunt podgorii unde se produc vinuri de calitate superioară, între care zona Târnăveni, Lechința, Băgaciu, Batoș, acum proprietari fiind investitori austrieci, germani, italieni etc., vinuri care se exportă cu succes, ca de exemplu “Liliac” produs în zona Batoș, vin care se bucură de mare apreciere în Austria.

România, cu podgoriile menționate și nu numai, a devenit o putere europeană la producția de vinuri de calitate, comparabilă cu vinurile din Italia, Franța, Spania și de peste ocean precum California, America de Sud, Australia.

De asemenea, România se află în top 3 al celor mai bune vinuri din Europa de Est, cu vinul Pinot Noir - producție 2014 - Dealul Mare. Vinul românesc i-a cucerit pe englezi. Vinul din podgoria Segarcea - Domeniul Coroanei a câștigat mai multe medalii de aur și de argint la cel mai mare concurs din Asia - China.

În concluzie, vinurile românești se exportă cu succes mai ales în Europa. În ultimii ani, calitatea, buchetul și savoarea vinului din podgoriile României i-au cucerit pe europeni, asiatici și americani, dar și pe români. E de apreciat acest fapt pentru că “vinul este cel mai important liant social în apropierea oamenilor, îi predispune la dialog, la legarea unor prietenii durabile, la colaborare în afaceri, așa cum aprecia D. Popa, președintele Asociației degustătorilor de vinuri din România, la festivitatea de degustare a principalelor soiuri de vinuri din județul Mureș, cu prilejul Festivalului Vinului - VINFEST de la Târgu-Mureș, de săptămâna trecută.

Lasă un comentariu