Florea Bogdan - personalitate de seamă a Reghinului (II)

Distribuie pe:

Urmează în continuare cursurile Politehnicii regale din Budapesta pe care o absolvă în patru ani, obținând titlul de “Inginer universal” diplomat în matematică, mecanică, geodezie, construcții, arhitectură și topografie.

M 1 Rectorul facultății Kiraly Jozsef Decanul, în numele colectivului profesorilor din cadrul facultății de inginerie

Pe domnul Bogdan Floris, născut în 1876, în Fărăgău, jud. Cluj, care și-a terminat studiile la facultatea regală Jozsef în anul 1898, pentru obținerea acestei diplome la matematică, mecanică, geodezie, construcții clădiri, construcții poduri, construcții de drumuri/căi ferate și construcții de ape, a răspuns în mod corespunzător examenelor, demonstrând astfel competențele obținute înaintea comisiilor alcătuite, îl declarăm și-l recunoaștem ca inginer.

În acest scop am emis această diplomă pe care o parafăm cu ștampila mare a facultății regale Jozsef, și o semnăm.

Budapesta, 12 iunie 1899

Datorită calităților sale pe linie profesională și comportament este angajat la Serviciul hidrotehnic al orașului Debrețin, lucrează la amenajarea locului Balaton și la canalizarea râului Sajó. Aici i s-a propus, pentru a putea fi avansat, să-și schimbe numele în maghiară Bogdanfy, propunere refuzată respectuos și cu demnitate. Își continuă studiile superioare terminând cu rezultate foarte bune arhitectura, agricultura și dreptul, fiind felicitat de către ministrul maghiar, care cu regret îi spune “Păcat că ești român”.

În octombrie 1901 este trimis să-și facă stagiul militar la Școala de pionieri din Praga, pe care o termină cu gradul de sublocotenent. Aici are ocazia să se perfecționeze, învață ceha și rusa, alături de limba maghiară, germană și latină pe care le cunoștea. După terminarea școlii este repartizat la Batalionul de pionieri din Alba Iulia, apropiindu-se de meleagurile natale.

Sfătuit de fostul dascăl din sat, se întoarce și se instalează la Reghin, unde deschide un birou tehnic multifuncțional, unde execută lucrări de construcții, amenajări funciare, îndiguiri, irigații de terenuri agricole, ridicări topografice, planuri și măsurători de moșii, părți de parchetare a pădurilor, prospectează linia ferată Reghin-Deda. Ca arhitect a construit și a consolidat case, biserici (Măgura Ilvei și Ilva Mică), păduri, șosele.

A lucrat ca inginer timp de 12 ani, până la începutul războiului din 1914. În această perioadă, în calitatea pe care o avea, a călătorit foarte mult reușind să cunoască aproape întreaga Transilvanie, Maramureșul și Țara Crișului, oameni din toate straturile sociale, de toate profesiunile și de toate credințele.

A reușit să cunoască o seamă de personalități de frunte a mișcării noastre naționale, intelectuali de frunte ai Transilvaniei: Simion Mândrescu, Octavian Goga și fratele său Eugen, Octavian Tăslăuanu etc.

Se căsătorește la Reghin cu Elena Tofan din Năsăud, care terminase facultatea de Arte Plastice, a avut doi copii, Delia, născută în 1904, ajunge profesoară de pian în Reghin, și Romul Tiberiu, născut în 1906, doctor în drept și științe economice. Ca bun gospodar, construiește în Reghin o casă cu foișor pentru el și familia sa pe str. Magazinului nr. 5, azi str. Mihai Viteazul nr. 105, o casă modernă, plină de istorie și frumoase împliniri. Paralel cu cheltuielile familiale, cu banii câștigați acordă sprijin material publicațiilor românești din Sibiu și Orăștie, precum și studenților nevoiași.

Călătorește de două ori, în 1906 și 1912, la București, unde, cu sprijinul Băncii Naționale, înființează la Reghin “Banca Cerbul” (1912), porecla și emblema străveche a familiei, menită să sprijine țărănimea, prin acordarea de credite țăranilor români pentru a-și cumpăra pământ, utilaje agricole și vite de rasă. Primul comitet al băncii a fost: director Florea Bogdan, părintele Zehan Simion, părintele Branea Gavril, Chinezul Ioan și Bucea Mihai.

(Va urma)

 

Lasă un comentariu