LANSARE DE CARTE

Distribuie pe:

RÂCIU, 5.10.2018, Ziua Internațională a Educației. În moderna sală de sport a localității, elevi, cadre didactice, preoți din localitățile învecinate, personal din administrația locală, invitați, cetățeni din localitate, au fost prezenți la un eveniment editorial deosebit. Spre cinstea lor, la propunerea primarului localității Râciu, dl. IOAN VASU, consilierii au aprobat finanțarea unei lucrări deosebite în peisajul nostru editorial, și anume, antologia lui MARIN IANCU, având ca titlu “POEZIA RĂZBOIULUI DE REÎNTREGIRE A NEAMULUI ȘI A MARII UNIRI”.

În cele aproape 300 de pagini ale sale, antologia cuprinde versuri memorabile ale unor poeți cunoscuți: Andrei Bârseanu, Alexandru Vlahuță, Petre Dulfu, Elena Văcărescu, George Coșbuc, Nicolae Iorga, Șt. O. Iosif, Octavian Goga, Ion Pribeagu, Victor Eftimiu, Aron Cotruș, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Mihai Beniuc, Ion Brad, Ion Horea, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Ioan Alexandru etc., iar, între ei au fost incluși, spre cinstea lor, și poeții: Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan, Mircea Dorin Istrate, Emilia Amariei.

Această antologie poate fi “un manual pentru învățarea sentimentelor patriotice de cei care nu le-au avut încă, dar și pentru a renaște orgolii naționale la cei care acestea au căzut în adormire”. Fiecare poezie din volum este o candelă stătătoare mereu aprinsă în inima fiecărui român, veghindu-i conștiința, îmboldindu-l la fapte mari și de toată lauda atunci când viața acestui năpăstuit neam românesc este în pericol. De fapt, versul poeziei patriotice poate fi imn de slavă, odă eroilor, doină șoptitoare de suferință, forță și tărie care în momentele de cumpănă a țării naște acei neînfricați eroi care își dau viața vamă spre a ține neatârnată libertatea noastră, iar ei pentru a rămâne nemuriți în pomelnicul timpului.

De această poezie patriotică e atâta nevoie acum, când dragostea noastră de neam și țară e în adormire, când generația tânără nu mai simte, nu mai trăiește fiorul ei pentru că nu o știe, când aproape nimic nu o mai leagă de pământul acesta, de moștenirea străbună, de datinile, de obiceiurile și tradițiile care au ținut, în mare cinste, curățenia și tăria neamul cândva.

Rând pe rând ni se iau toate: istoria cea dătătoare de putere, de statornicie, aici, în cuibarul veșniciei noastre, credința care ne-a ținut neîntinați de păcate, dorința de unire a tuturor în largile granițe ale limbii române atât de strâmtorate acum.

Părintele Protopop GHEORGHE ȘINCAN a deschis activitatea de lansate a acestei cărți cu o rugăciune, binecuvântându-i pe cei prezenți, după care, corul elevilor, dirijat de profesorul de muzică ADRIAN POP, a cântat Imnul Național, iar pe parcurs a interpretat mai multe cântece patriotice cunoscute, antrenând întreaga asistență.

Au luat cuvântul, făcând aprecieri la adresa cărții și citind din creațiile lor: MIRCEA DORIN ISTRATE, DUCAN RĂZVAN, NICOLAE BĂCIUȚ, iar preacucernicii preoții SOȚAN DANIEL și DULĂU TOADER, secretarul primăriei DUNCA IOAN, consilierul local BELEAN ALIN CIPRIAN, viceprimarul CHERTEȘ IOAN, dir. adj. al școlii din localitate BACALI RADU au adresat îndemnuri și calde cuvinte la adresa celor ce vor citi această minunată carte.

Copiii au recitat poezii și au cântat cântece patriotice, iar în final, primăria a făcut un gest deosebit, împărțind, fiecărui participant la activitate, câte o carte. Pentru unii, această carte va fi poate singura pe care o au în casă, dar dacă vor citi din ea câteva poezii, poate că acestea le vor schimba viața. Oricum, gestul primarului și a consilierilor săi de a sponsoriza o asemenea carte, acum, în anul centenarului Marii Uniri, este unul de mare simțire românească și de toată lauda, domniile lor fiind conștienți că fac un mare act de cultură. Cinste lor!

A fost una din încă puținele activități în care, poezia patriotică, patriotismul, dragostea de neam și țară au fost subiect și trăire adevărată, aici, într-un colț de țară, unde, pe câțiva buni românii, îi mai preocupă încă viitorul acestei țări.

Lasă un comentariu