RECALCULAREA DIN OFICIU A UNOR CATEGORII DE PENSII

Distribuie pe:

- Interviu cu doamna EUGENIA NEAGOE, director executiv al Casei de Pensii Mureș -

- La ce se referă Legea nr. 221/2018 referitoare la modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii?

- Această lege (nr. 221/27.07.2018) a dispus recalcularea din oficiu a unor categorii de pensii pentru care, la acordarea lor, în condițile legii, s-au utilizat stagii de cotizare reduse.

- Concret, ce categorii de pensii se recalculează?

- Fac obiectul recalculării acele categorii de pensii din sistemul public care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: drepturile de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011; au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și (sau) a II-a de muncă, respectiv activități încadrate în condiții speciale și (sau) deosebite; la calcularea punctajului mediu anual aflat în plată sau cuvenit la data de 31 decembrie 2015 s-a utilizat un stagiu redus de cotizare prevăzut de lege sau de hotărâri judecătorești.

Termenul de recalculare este de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc de la data de 1 octombrie 2018.

- Ce categorii de pensii nu intră în reclaculare?

- Nu se recalculează următoarele categorii de pensii: drepturile de pensie care s-au stabilit anterior datei de 1 ianuarie 2011 și titularii beneficiază de majorarea punctajului mediu anual cu 25% pentru punctajul realizat în grupa a II-a de muncă (condiții deosebite) și (sau) majorarea cu 50% a punctajului lunar pentru perioadele de activitate desfășurate în grupa I de muncă, respectiv condiții soeciale; drepturile de pensie care s-au stabilit după data de 1 ianuarie 2011 și care, la calculul punctajului mediu anual, au beneficiat de un stagiu redus de cotizare precum și de acordarea de punctaj suplimentar pentru perioadele de activitate desfășurate în subteran și zonele I și II de radiații, așa cum a dispus Legea nr. 155/2016; drepturile de pensie s-au acordat după data de 1 ianuarie 2011, dar titularii au realizat activități încadrate în condiții speciale de muncă, altele decât activitățile din aviația civilă, activitățile și unitățile prevăzute expres de Legea nr. 263/2010 și activitățile artistice prevăzute expres de lege.

- Legea nr. 221/2018 a modificat condițiile de pensionare?

- Da. Așa cum se știe, în sistemul public de pensii, fiecare categorie de pensie prevăzută de lege se obține de către persoanele care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare prevăzut de lege.

Persoanele care fac dovada că au realizat stagiul complet de cotizare pot beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare dacă au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă (fosta grupă II) sau în condiții speciale de muncă (fosta grupă I).

Potrivit dispozițiilor Legii nr. 221/27.07.2018, persoanele care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiții speciale (grupa I) vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu perioade cuprinse între 1 și 12 ani. Vârsta standard de pensionare se reduce direct proporțional cu numărul anilor de stagiu de cotizare realizați în condiții speciale (grupa I) de muncă, astfel că, pentru un stagiu de cotizare realizat în condiții speciale (grupa I) de muncă de minim 2 ani, vârsta standard de pensionare se reduce cu 1 an.

Pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste cei 2 ani, se reduce vârsta standard de pensionare cu încă 6 luni pentru fiecare an, astfel că, pentru 24 de ani și peste, realizați în condiții speciale (grupa I) de muncă, vârsta standard de pensionare se reduce cu 12 ani.

- Există și excepții de la reducerea cu 12 ani a vârstei de pensionare?

- Da, Legea 221/2018 prevede excepții de la reducerea cu maxim 12 ani a vârstei standard de pensionare. Categoriile de persoane vizate de excepții sunt personalul care își desfășoară activitatea cel puțin 20 de ani în subteran, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 20 de ani; persoanele care își desfășoară activitatea cel puțin 20 de ani în domeniile artistice de balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador, aceste persoane beneficiind de reducerea vârstei de pensionare cu 15 ani; persoanele care își desfășoară activitatea cel puțin 25 de ani în aviația civilă sau în locuri de muncă și unități prevăzute expres de lege, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani. 

Lasă un comentariu