INVITAȚIE LA TÂRGUL CETĂȚII

Distribuie pe:

Profitând de vremea foarte generoasă, deja ajunși pe la jumătatea lunii octombrie, cei care au renunțat să stea la plajă pe la “Weekend” și au preferat să facă o plimbare pe Bulevardul Cetății, n-au avut ce pierde. La cele peste 70 de standuri am regăsit produse ale producătorilor autohtoni din județul Mureș, dar și o bună reprezentare a județelelor Covasna, Harghita, Alba, Suceava și altele. Regăsim produse, de la pâinea de casă de la Gheorgheni, la preparate de carne, produse lactate, apicole, băuturi, obiecte decorative de artizanat, din ceramică, lemn și multe altele. Am luat câteva relatări din partea producătorilor și vă invităm să le urmăriți, fiindcă veți afla lucruri interesante:

Alin Romulus Păcurar, producător, alături de mama sa, Păcurar Eugenia, Reghin: “Sigur că, preocupat fiind de producția pomicolă, a trebuit să cunosc soiurile de mere pe care le cultiv de-a lungul celor 12 ani, cât și ce beneficii aduce acest fruct, mărul, cel mai cunoscut fruct, biblic, să zic așa, de la Adam și Eva, pentru cetățenii municipiului Târgu-Mureș. Avem în primul rând soiul “Ionatan”, un soi foarte bun și pentru bolnavii diabetici. Mai este un soi, încrucișat între “Ionatan” și “Dublu delicios”, care se numește “Florina”, adus de specialiștii guvernului în 1978, dintr-o comună din Franța, cu același nume, și mai avem, de curând, soiul denumit “Generos”. Suntem generoși cu sănătatea. Este un soi care are pulpa mult mai moale, care seamănă cu mărul de vară, respectiv, poate fi consumat și de cei cu probleme la dantură, dar este recomandat și pentru copii, răzălit, amestecat cu biscuiți, datorită conținutului crescut de apă din el. Ca atare, oferta noastră pentru distinșii cetățeni ai municipiului Târgu-Mureș este, timp de trei zile, pe Bulevardul Cetății, alături de ceilalți colegi care vând produse agroalimentare de elită, sosiți aici din toată Transilvania. Oferim merele la preț de 1,99 lei pe kg., preț bun, direct de la producător. Trebuie să menționez și faptul că autoritățile încurajează producătorii, datorită faptului că nu le percep niciun fel de taxă sau impozite și chiar încurajează prezența noastră, a producătorilor din zona Dedrad-Batoș, unde și colegii mei din Asociația producătorilor de mere Batoș, domnii Farago, Tămășan și alții, venim cu fructe proaspete, culese săptămâna aceasta, pentru a se putea face plinul pivnițelor cetățenilor târgumureșeni, cu mere de la Batoș. Mai avem suc natural de mere. Acesta este făcut doar din soiul “Florina”. Datorită faptului că nu este pasteurizat, se comercializează în flacoane de 2 litri și trebuie consumat în decurs de o săptămână, fiindcă, prin utilizare, are contact cu aerul și se produce o oxidare. Până la această oră (13) am vândut deja peste 300 de flacoane de suc de mere. Se pare că târgumureșenilor le place. Prețul este de 6 lei litrul, flaconul de 2 litri, la 12 lei. Vom veni cu un nou produs pe piață, tot suc de mere natural, de data asta, în pungi ermetice de 5 litri, care conferă avantajul că nu se produce un contact direct cu aerul, nu se oxidează și se poate păstra la rece, până la șase luni. Acest produs va intra pe piața târgumureșeană de luni, 15 octombrie, la preț de 30 lei. Sucul este proaspăt, preparat la Batoș, cu utilaje performante, prin presare la rece, fără aditivi sau conservanți. Tot săptămâna viitoare, vom veni cu un alt produs nou, suc natural, o combinație de 60 la sută măr, 20 la sută sfeclă roșie și 20 la sută morcov. Este un pachet de vitamine. După terminarea târgului de aici, începând de luni, putem fi găsiți la standul nostru de lângă ceasul floral, din Piața Trandafirilor”.

Nuțiu Sintea Alexandra, Cluj: “Am venit la târg cu produse din lemn, platouri rotative, farfurii, pahare de sticlă pictate, dar și prin tehnica șervețelului, mătase naturală pictată, brățări din pietre semiprețioase, mărgele, cusute manual. Pe suprafețele pe care lucrez, materialele le procur de la furnizorii din țară, iar mătasea o aduc din Spania. Aici în țară n-am găsit mătase de calitatea pe care mi-o doresc. Cu activitatea aceasta mă ocup din anul 2013. Vânzarea o fac participând la târguri, dar și online, mai ales pentru străinătate”.

Nastaco Marius, Suceava, Valea Putnei. “Fiind inginer de industrie alimentară, la Valea Putna, producător din specialități de păstrăv, oferta noastră se referă la delicatese din păstrăvul afumat, pe care le producem la făbricuța noastră. Păstrăvul afumat îl avem pregătit în diferite moduri: cabanos, cobză de păstrăv afumat, sau filé, afumat, bio. Păstrăvul îl procurăm din Munții Călimani, de la limita cu Parcul Național Călimani, de la o păstrăvărie acreditată bio, cu mediu propice, cu o apă curată, rece, cu o densitate bună a peștilor în bazin, hrăniți cu multă mâncare naturală. Făbricuța noastră este activă din luna octombrie 2015. De trei ani lucrăm, învățăm, progresăm. Piața noastră de desfacere, cea mai amplă, este la București, apoi Iași, Cluj. Căutăm parteneri și aici, la Târgu-Mureș. Deocamdată, oferta noastră poate fi cumpărată doar la târg. Cele mai solicitate produse sunt preparatele de păstrăv cu smântână, mărar, usturoi și păstrăv afumat, sau produsul “premiat” cu lămâie, ceapă verde, cremă de brânză bio și hrean, sau cel picant, cu legume și păstrăvi. Pentru a mă specializa în această activitate, cursurile de licență le-am făcut la Suceava, apoi studii de inginerie alimentară în Italia”.

Haiduc Iacob, Ocna Mureș, jud. Alba: “Vin deja de trei ani, consecutiv, la acest târg din Târgu-Mureș, cu uleiuri presate la rece, din floarea-soarelui, rapiță, dovleac, in, susan, nucă, cânepă și din alte semințe, marea lor majoritate obținute din producție proprie. Munca asta este foarte grea, este mult de lucru, mai ales prin faptul că sunt producător de semințe. Eu, împreună cu fiul meu, lucrăm aproximativ 100 hectare de pământ, producem semințele și din ele facem uleiul. Cea mai mare piață a noastră de desfacere este la târgurile organizate de consiliile județene, primării, apoi facem vânzare și prin piețe agroalimentare. Dar avem vânzare prin magazine din Alba Iulia, Cluj, Târgu-Mureș. Cele mai solicitate uleiuri sunt de floarea-soarelui, dovleac, nucă, in și susan”.

Vom reveni cu alte relatări interesante ale producătorilor participanți la târg.

Lasă un comentariu