“Tradiție și continuitate”

Distribuie pe:

În tinerețe am citit “Erasmus din Rotterdam”. M-a impresionat în mod deosebit această personalitate copleșitoare a renașterii “homo mundi” descrisă strălucit de Ștefan Zweig. Aceeași stare mentală, aceleași trăiri emoționale le-am avut citind “Știință și destin _ Giorge Pascu”. Personalitatea complexă a profesorului universitar: lingvist, filolog, istoric literar, traducător, folclorist, editor, istoric, publicist, om al cetății este viu ilustrată prin stilul științific, explicit, riguros folosit de autori, prin transparența, acuratețea ideilor și rafinamentul interpretărilor vastului material documentar.

Cititorului, indiferent de specialitate, i se relevă cu ușurință portretul spiritual al savantului, calitățile profesorului erudit.

Cartea oferă, totodată, deschidere spre contextul socio-cultural al vremii și prezintă foarte interesant locuri, evenimente și oameni din perioada vieții și activității marelui cărturar (mă refer, nu doar la ambianța academică a Iașiului, ci și la descrierile referitoare la Zlatna și împrejurimi).

Fiind repartizată, la terminarea facultății, ca profesor de psihologie și psiholog școlar la liceul Papiu din Târgu-Mureș, am trăit sentimentul că am intrat într-o citadelă de educație și cultură. Acesta a fost, în percepția mea, Papiul anilor 1970-1980. La întâlnirile cu absolvenții din acea perioadă le spun acestora că pentru mine Papiul de atunci a fost o adevărată Academie.

Printre “academicieni” se remarca cu pregnanță profesoara Corina Tîrnăveanu, prin ținuta intelectuală, distincția profesională, spiritul activ, creativ, tonic, elevat, prin simțul estetic și vocația culturală.

Asemănarea cu tatăl ei, profesorul Giorge Pascu, este, după părerea mea, evidentă. Portretul realizat universitarului ieșean de I.D. Lăudat, el însuși universitar, discipol al profesorului sugerează însușiri care, cred, se regăsesc în personalitatea Corinei Tîrnăveanu: “ca om, Giorge Pascu este de o inteligentă vie […]. Prindea ușor latura slabă a argumentării într-o chestiune, de orice natură ar fi fost. Disprețuia pe îngâmfați, se apropia cu prietenie de oamenii sinceri. Nu-i putea suferi pe ariviști”.

În ceea ce privește latura științifică a activității, menționez doar câteva situații care confirmă disponibilitatea profesoarei Corina Tîrnăveanu pentru cercetarea științifică: participarea la simpozioane științifice organizate la Târgu-Mureș, Cluj-Napoca și București, colaborarea la experimente didactico-științifice de nivel județean sau interjudețean, nemaivorbind de susținerea cu deosebit succes a lucrării de gradul I.

A dovedit multă inițiativă ca profesor metodist coordonator la Casa Corpului Didactic, contribuind la răspândirea informației științifice de specialitate și a tehnologiei didactice moderne, inclusiv prin invitarea unor cadre universitare prestigioase din domeniu.

Din dragoste și interes pentru limba și literatura română, profesoara Corina Tîrnăveanu a inițiat și susținut cu consecvență acel front comun pentru cultivarea limbii române, imprimând în școală o atmosferă generală de respect pentru exprimarea corectă orală și scrisă.

Cariera profesională a distinsei dăscălițe este un exemplu de devotament, dăruire, profesionalism și conștiinciozitate, așa cum ea însăși îl descrie pe tatăl ei, renumitul profesor universitar Giorge Pascu.

Moștenirea genetică și culturală a reputaților profesori Speranța și Giorge Pascu nu se oprește aici. Corina Orza, fiica Corinei Tîrnăveanu, este profesoară de limba și literatura română de vocație și o prezență plăcută în constelația dascălilor mureșeni. Fiica acesteia, Cristina

Manoilă, este intelectual cunoscut, de aceeași formație umanistă - limbi străine - cu valențe remarcabile în comunicare, iar eminentul licean Dragoș Manoilă, strănepotul Corinei, este o promisiune, un talent despre care vom mai auzi cu siguranță.

Atunci când mi-a propus colega și prietena mea Corina să am această intervenție, m-am simțit onorată, dar am avut o clipă de ezitare, gândindu-mă că doar nu sunt filolog. Citisem deja mare parte din carte (o citeam alternativ cu soțul meu), eram copleșită atât de conținutul, cât și de stilul lucrării. Astfel, am folosit șansa de a-mi exprima acum revelația și admirația față de opera științifică a unei personalități de foarte mare anvergură și valoare pentru patrimoniul cultural românesc și european. De asemenea, este o bună ocazie să aduc aprecieri și mulțumiri autorilor, să-mi manifest bucuria de a fi parcurs această lucrare atât de bine construită, documentată, realizată în manieră științifică, care pune în lumină personalitatea complexă a savantului Giorge Pascu, “filolog total, pionier în câteva domenii care fără aportul său ar fi întârziat nedrept dezvoltarea științelor umaniste în România”, după cum apreciază omul de litere și cercetătorul Ioan Dănilă.

Cartea de excepție la care ne referim este nu doar un omagiu adus marelui cărturar, ci și un elogiu adresat fiicei acestuia pentru consecvența cu care, într-o colaborare excelentă cu distinsul scriitor, conferențiarul Ioan Dănilă, au realizat un act de restituire culturală, de recuperare a tezaurului științific creat de Giorge Pascu.

Felicit încă o dată autorii cărții și îmi exprim admirația și considerația pentru acei oameni generoși, cu deschidere spre cultură din Târgu-Mureș, Bacău și Zlatna, care întrețin vie memoria înaintașilor.

Felicit, totodată, organizatorii acestei reușite activități festive.

Tuturor multă sănătate, succese și bucurii!

La mulți ani, doamnei profesoare Corina Tîrnăveanu!

Lasă un comentariu