Încă un reprezentant marcant al școlii mureșene s-a ridicat la cer! Prof. ing. PETRU-FLORIN OPROIESCU

Distribuie pe:

Joi, 11 octombrie 2018, până nu au reușit razele Soarelui să pună stăpânire în totalitate pe albastrul cerului, pe un pat de spital, un om se afla în agonie, la granița dintre cele două lumi: lumea noastră, a celor muribunzi, și lumea celor neprihăniți.

Greu încercat de o boală cumplită, inima domnului profesor-inginer Petru-Florin Oproiescu a cedat. O inimă puternică de intelectual, care a bătut mereu pentru tot ceea ce înseamnă dragostea față de familie, semeni și față de țară. Mulți dintre dumneavoastră, probabil, l-ați cunoscut mai bine, alții, probabil, mai puțin. Petru-Florin Oproiescu a fost cel care a luat iniția-

tiva înființării Uniunii “Vatra Românească”. A participat, de nenumărate ori, la activitățile Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei, Fundației Culturale “Vasile Netea”, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Asociației Artiștilor Plastici Mureș. Era nelipsit de la lansările de cărți ale oamenilor de cultură mureșeni, de la evenimentele majore ale municipiului Târgu-Mureș. Fiind un adevărat patriot, a militat mereu pentru respectarea drepturilor românilor, pentru păstrarea limbii și a tradițiilor românești.

Pentru școala pe care a condus-o timp de aproape 20 de ani, avea o dragoste aparte. Este vorba despre Liceul Tehnologic “Aurel Persu” din Târgu-Mureș, unde dascălii acestei unități de învățământ au avut mereu un “umăr” pe care să se sprijine.

Pentru cei care l-au cunoscut mai puțin, iată câteva trepte pe care le-a urcat în marea sa trecere... spre infinit: Petru-Florin Oproiescu s-a născut la 17 iunie 1954, în localitatea Târnăveni, părinți fiind Petru și Viorica. Tatăl Petru Oproiescu, fost elev al lui Lucian Blaga, a fost inspector la secția de învățământ al raionului Târnăveni și director de școală.

În perioada 1974-1979 urmează cursurile Facultății de Mecanică - Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, devenind licențiat în Tehnologia Construcțiilor de Mașini. Între anii 1979-1983 a lucrat ca inginer stagiar la Întreprinderea de Vase Emailate Sighișoara. La 1 septembrie 1984, Petru-Florin Oproiescu se angajează la Liceul Industrial “Bolyai Farkas” în calitate de profesor-inginer, iar apoi de director adjunct. Între anii 1990-1998 realizează activități și inspecții specifice disciplinelor tehnice și practice, în calitate de inspector școlar de specialitate la Inspectoratul Școlar Județean Mureș, iar din anul 1998 și până în prezent a condus Liceul Tehnologic “Aurel Persu”, fiind director.

În perioada 1990-1997 obține toate gradele didactice în învățământ: definitivatul, gradul II și gradul I. A perseverat mereu, punând preț pe formarea personală. A fost profesor formator, profesor metodist pentru disciplinele tehnice, expert în management educațional și membru în Consiliul Consultativ al Directorilor de Unități de Învățământ Preuniversitar cu profil transporturi auto, sub egida Ministerului Educației Naționale. Petru-Florin Oproiescu a ocupat și funcția de consilier local în Primăria Târgu-Mureș, în perioada 2000-2008, fiind secretarul Comisiei de Învățământ, Sănătate, Culte și Activități pentru tineret.

Iată, scurta biografie ne determină să afirmăm că acest “om de acțiune”, Petru-Florin Oproiescu, a lăsat profunde amprente în viața urbei, indiferent că este vorba de educație, cultură sau patriotism. Dumnezeu să-l primească și să-l ocrotească în lumea celor drepți!

 

Lasă un comentariu