Cercetătorii avertizează: Mai puțină carne și mai puțină risipă, dacă vrem ca planeta să rămână “un spațiu sigur pentru umanitate”!

Distribuie pe:

Statele lumii ar putea asigura hrana necesară populației în creștere fără a provoca daune ireparabile mediului înconjurător dacă oamenii ar consuma mai puțină carne, cantitatea de deșeuri alimentare ar fi redusă la jumătate și ar fi adoptate practici agricole mai bune, au notat oamenii de știință într-un studiu publicat miercuri, citat de Thomson Reuters Foundation.

În cazul în care soluțiile sunt implementate împreună, ar putea fi posibilă hrănirea în mod sustenabil a populației în creștere, apreciază autorii studiului.

Lumea trebuie să producă o cantitate cu 50% mai mare de alimente pentru a susține aproape 10 miliarde de oameni până în 2050, potrivit Organizației Națiunilor Unite, însă, dacă lucrurile nu se schimbă, impactul producției alimentare asupra mediului înconjurător ar putea spori cu 90% până în 2050, ajungându-se la un nivel la care planeta nu va mai fi “un spațiu operațional sigur pentru umanitate”, atrage atenția studiul.

Pentru prevenirea acestei situații, toată lumea ar trebui să adopte o alimentație bogată în legume verzi, fructe și nuci și săracă în carne roșie (nu mai mult de o porție pe săptămână) și produse lactate.

Zootehnia este responsabilă de aproximativ 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Cantitatea de alimente aruncate la gunoi - în prezent o treime din total - va trebui redusă la jumătate, se menționează în cercetare.

De asemenea, este necesară adoptarea la nivel mondial a celor mai bune practici pentru reciclarea substanțelor fertilizante și îmbunătățirea gestionării apei, notează cercetătorii.

Lasă un comentariu