LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

10.10.2018. Activitatea săptămânală de la Casa Iancului a început cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria celei care a fost prof. Emilia Lazăr, înmormântată cu câteva ore înainte, o mare româncă, un mare om și un dascăl deosebit, o personalitate a urbei noastre, membru fondator și președinte de Onoare a Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu” - filiala Mureș. În câteva cuvinte de înaltă și de mare simțire, domnul ec. IOAN BERȚA, președintele Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” filiala Mureș, a punctat câteva date din biografia dispărutei, cu accent pe rolul ei în ceea ce privește înființarea și funcționarea societății noastre.

A urmat apoi conferința cu tema “Viața și opera primului patriarh al României, Elie Miron Cristea (1860-1935)”, născut la Toplița, publicist, filolog, politician, senator, regent, teolog, primul patriarh al României, conferință susținută de domnul VALENTIN MARICA.

Cu aplombul, farmecul, competența-i binecunoscute, domnia sa ne-a prezentat câteva date de interes din biografia celui în cauză, până a devenit patriarh și anume:

-1890 absolvent al Academiei Teologice din Sibiu, urmând apoi Facultatea de Litere și Filologie din Budapesta (1891 - 1895), teza de doctorat fiind “Viața și opera lui Mihai Eminescu”;

- intră în rândul clerului și ocupă ierarhic câteva trepte în evoluția sa clericală, apoi este numit, în anul 1909, episcop de Caransebeș și, mai apoi, Mitropolit al Banatului 1919. Tot în același an este ales membru de onoare al Academiei Române;

- după ce a definitivat unificarea eclezială, prin întocmirea rânduielilor și a așezămintelor fundamentale ale Bisericii Române unificate, la 4. febr. 1925, este numit patriarh;

- în 1927 este numit regent, iar în perioada 1938-1939 prim-ministru. Pentru că a aplicat legile antisemite ale guvernului anterior Goga-Cuza, reputația sa a avut mult de suferit mai apoi.

Opera lui Miron Cristea este cuprinsă în cele 7 volume editate, ele fiind, și în prezent, prea puțin cercetate, studiate și mai ales făcute cunoscute publicului. Biserica Română, cercetătorii, istoricii noștri sunt încă reticenți atunci când vine vorba de Miron Cristea, cu toate că opera sa, extrem de diversificată, ce cuprinde: predici, studii clericale, cele despre “călăuzele vieții”, biruință, iscusință, sensibilitate, declamație, neprihănire, jertfă, voință, știința rugăciunii, a citărilor, a credinței, a limbii, a tradițiilor și a datinilor românești etc., etc, este una profundă, de mare cuprindere, fundamentală pentru biserică.

Toată istoria Transilvaniei “este un șir nesfârșit de jertfitori, de culmi eminente” iar Miron Cristea este și el încolonat în acest șir, fiind și el o culme eminentă pe care a zămislit-o darnicul și răbdătorul neam românesc pentru cinstirea, neuitarea și vrednicirea sa. Puține manifestări îi sunt dedicate astăzi patriarhului, “Zilele Miron Cristea” de la Toplița fiind una din puținele care încearcă să îi pună în valoare opera. Păcat, mare păcat că nu ne cinstim așa cum se cuvine înaintașii, cei care au făcut atâtea pentru noi.

Conferința a fost una dintre cele mai frumoase susținute până acum la Casa Iancului, ea datorându-se, în primul rând, domnului Valentin Marica, un mare om, un mare patriot român de o întinsă și solidă cultură, dăruit de Dumnezeu cu harul oratoric, dar și cu cel al scrisului. Adăugiri și completări au făcut doamna VOICA FOIȘOREANU și IOAN BERȚA, după care, dl. Valentin Marica ne-a recitat poemul “Lumina”, de Lucian Blaga

În final, poeții MIRCEA DORIN ISTRATE și SILVIU RAȚIU au citit poezii din creația proprie.

Lasă un comentariu