NUMAI 22% DINTRE ROMÂNI SUNT ALFABETIZAȚI FINANCIAR...

Distribuie pe:

Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Florin Georgescu, atrage atenția că o mare parte a populației României are un nivel al cunoașterii despre economie insuficient sau zero, ceea ce reprezintă un risc pentru viața lor economică, acesta avertizând că numai 22% din populația adultă ar putea fi considerată alfabetizată financiar.

“Încă vedem o mare parte a populației că are un nivel al cunoașterii despre economie insuficient sau zero și risc pentru viața lor economică.

Ultimul sondaj despre alfabetizarea financiară în România relevă că numai 22% din populația adultă ar putea fi considerată alfabetizată financiar. Aceasta înseamnă că restul respondenților au probleme în a înțelege pericolele inflației și riscul asociat cu un credit bancar.

Mai departe, putem spune că, pentru a avea politici de succes, noi (BNR) ar trebui nu numai să integrăm mai multă cunoaștere în politicile noastre, dar și să convingem oamenii să integreze mai multă cunoaștere în deciziile lor economice. Iar aceasta este de două ori mai greu de realizat...

Acest lucru ne obligă să realizăm că, pentru a schimba situația existentă, trebuie să schimbăm mentalitățile, atât ale factorilor de decizie politică, cât și ale cetățenilor.

BNR a demarat, în urmă cu 9 ani, activitatea de educație financiară, însă societatea noastră ar trebui să fie una care să se bazeze din ce în ce mai mult pe cunoaștere. Dar, în loc să avem mai mulți oameni educați și informați, se constată un deficit mare în cunoaștere. Parțial, acesta vine din inegalități economice, o altă provocare în creștere, care, de asemenea, determină ignoranță”, a declarat Florin Georgescu, citat de mediafax.ro. 

Lasă un comentariu