Proiect: DEGEABA SE VOR MAI URCA LA VOLAN ȘOFERII BEȚIVI...

Distribuie pe:

Un proiect de lege revoluționar a fost depus, recent, la secretariatul Senatului, de către 28 de parlamentari, printre care liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, liderul deputaților ALDE, Varujan Vosganian, liderul USR, Dan Barna, și liderul PMP, Eugen Tomac.

Ce a unit întreg spectrul politic? Nevoia de a reduce accidentele rutiere, provocate de șoferi care au consumat alcool!

Astfel, conform proiectului de act normativ, se prevede ca OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice să fie completată cu o nouă categorie de sancțiuni pentru șoferi: “restricționarea dreptului de a conduce, pe timp limitat, cu anumite excepții și (sau) limitări”, în cazul șoferilor prinși că au condus sub influența băuturilor alcoolice.

Aceștia urmează să conducă numai mașini dotate cu “Alcool-Stop”, un aparat tehnic certificat, care oprește motorul când detectează alcool în aerul din interiorul mașinii.

“Perioada în care titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce doar autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie dotate cu mijloc tehnic certificat Alcool-Stop se consideră perioadă de restricționare a exercitării dreptului de a conduce.

Alcool-Stop este un dispozitiv certificat, care se montează la sistemul de demarare al motorului autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai, și permite pornirea motorului autovehiculului doar în cazul în care nu se semnalează prezența alcoolului în aerul alveolar expirat de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

Pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, în funcție de circumstanțe, agentul constatator poate opta, alternativ, pentru aplicarea sancțiunii complementare a restricționării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile, în locul sancțiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Dacă agentul constatator optează pentru aplicarea sancțiunii complementare a restricționării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulație limitat la autovehiculele dotate cu mijloc tehnic certificat Alcool-Stop.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul care nu este dotat cu mijloc tehnic certificat Alcool-Stop de către o persoană aflată în perioada de restricționare a exercitării dreptului de a conduce constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, prevede proiectul de lege.

Actul normativ mai precizează că dispozițiile intră în vigoare după 365 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, iar omologarea, montarea și inspecția tehnică a dispozitivelor Alcool-Stop, precum și formarea și atestarea profesională a personalului care realizează activitățile de montare și inspecție tehnică a acestor dispozitive vor reveni în sarcina Ministerului Transporturilor.

Lasă un comentariu