GUVERNUL ROMÂNIEI ÎNCURAJEAZĂ STUDIILE

Distribuie pe:

Iată că, după mulți ani în care s-au înregistrat abandonuri școlare cât s-a putut cuprinde, în majoritatea cazurilor datorită lipsei mijloacelor financiare de întreținere a studiilor, Guvernul României a venit cu o variantă foarte justă care permite oricui să-și ducă studiile la bun sfârșit, cât timp are el chef să studieze.

Este vorba de credite, garantate pentru școlarizare, dar și la servicii medicale, locuințe sau abonamente la teatru. Guvernul va aproba un program de creditare prin CEC Bank, cu dobândă 0%, garantat de stat în proporție de 80%, adresat tinerilor cu vârsta între 16 și 26 de ani, cât și persoanelor cu vârsta cuprinsă între 26 și 55 de ani, având ca obiectiv principal investiția în educație, cultură, sănătate, sport, locuințe. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Viorel Ștefan. El a precizat că în cadrul programului intitulat „Investește în tine", creditul acordat pe o perioadă de 10 ani va fi de 40.000 de lei, cu posibilitatea de suplimentare cu 20.000 de lei pentru tineri, și de 35.000 de lei, cu suplimentare cu 20.000 de lei, pentru persoanele cu vârsta între 26 și 55 de ani.

„Este un program care se adresează în primul rând tinerilor, dar nu numai. Vizăm și alte categorii de persoane, și se referă, în special, la investițiile pe care o persoană le poate face în propria sa dezvoltare, adică în propria educație, cultură sau sănătate. Acest program este, însă, mai generos, și va include și investițiile în dezvoltarea personală a membrilor familiilor beneficiarului.... Cele două categorii, respectiv, tinerii între 16 și 26 de ani și persoanele între 26 și 55 de ani, sunt prezentate distinct pentru că există unele diferențe în ce privește limita de creditare. În cazul tinerilor între 16 și 26 de ani creditul poate avea o valoare inițială de 40.000 de lei, care poate fi extinsă cu încă 20.000 de lei, dacă persoana este angajată, sau se angajează în perioada derulării programului. În cazul persoanelor între 26 și 55 de ani, valoarea creditului este puțin mai mică, respectiv 35.000 de lei, dar și în acest caz se poate extinde cu 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat, sau dobândește acest statut pe perioada derulării programului. Dobânda este zero, din perspectiva beneficiarului, practic, însă toate dobânzile și comisioanele bancare sunt suportate de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului. Durata creditului este de 10 ani, iar aici, este inclusă și perioada de grație, care va fi cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de cinci ani. Scopul acestei perioade de grație este de a permite beneficiarului să finalizeze studiile pe care le urmează, iar apoi, după ce se angajează, să poată începe rambursarea creditului…Creditul este garantat de stat în proporție de 80% prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, și contra-garantat de Fondul Român de Contragarantare", a declarat Viorel Ștefan, la Palatul Victoria.

Lasă un comentariu