UDMR își dorește o reprezentare puternică la Bruxelles!

Distribuie pe:

În raportul politic prezentat la finele săptămânii trecute în cadrul ședinței Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR, care a avut loc la Miercurea Ciuc, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a reiterat imperativul susținerii unei viziuni cuprinzătoare și coerente privind identitatea comunității maghiare, notează MTI.

Această abordare se impune, deoarece - a explicat Kelemen - în ultimii 30 de ani, două aspecte rămân neschimbate: lupta pentru învățământul în limba maternă și lipsa de implicare a partidelor românești și mixte în eforturile de realizare a obiectivelor comunității maghiare.

În această situație, UDMR nu se poate baza decât pe propriile sale puteri și nu poate obține rezultate decât printr-o colaborare cu parteneri credibili. Or, în contextul actual - apreciază liderul Uniunii - nu este o soluție nici participarea la guvernare, nici retragerea în opoziție, pentru a deveni „opoziția opoziției care flutură sloganuri antimaghiare". Totuși, în prezent, formațiunea se străduiește să promoveze interesele comunității prin cooperarea parlamentară cu coaliția de guvernare social-liberală, președintele Uniunii, admițând că această colaborare a avut unele rezultate notabile, precum: adoptarea Codului administrativ - care extinde drepturile de utilizare a limbii maghiare -, reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureș, retragerea ordonanței „greșite și periculoase" privind predarea limbii române la clasele primare.

În ce privește referendumul pentru redefinirea căsătoriei, Kelemen a recunoscut că acesta a generat controverse și în rândul maghiarimii, însă fundamentalismul - de neacceptat nici de o parte, nici de cealaltă - nu trebuie să-i dezbine pe maghiari fiindcă, în niciun caz, „dușmanul nu se află în interiorul comunității".

Cu privire la viitoarele alegeri europarlamentare, Kelemen a precizat că UDMR trebuie să dezvolte o viziune coerentă și asupra Europei, întrucât va influența reforma Uniunii numai în măsura în care va reuși să aibă o reprezentare puternică la Bruxelles: „Viitorul nostru este o Europă puternică, dar reformată, care este capabilă să protejeze comunitățile mici, valorile europene comune, cultura proprie, care poate să își apere și frontierele și poate asigura succesul pentru comunitățile mici și în concurență la nivel global". Liderul UDMR este de părere că Europa trebuie reînnoită, dar solidaritatea europeană nu se va obține prin mustrarea și amenințarea noilor membri de către statele membre vechi și puternice, care „încearcă să civilizeze cu forța țările barbare din Europa de Est", a remarcat, ironic, politicianul, potrivit sursei citate.

 

Lasă un comentariu