ROMÂNIA, LOCUL 44 DIN 146 DE ȚĂRI LA INDICELE DE PROGRES SOCIAL

Distribuie pe:

În clasamentul “Indicele de Progres Social (IPS) 2018”, realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, România ocupă locul 44 din 146 de țări, fiind depășită de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene.

“România a urcat pe locul 44, în acest an, de pe locul 51, pe care se clasa în 2014. Punctajele obținute, la fiecare dintre cele 12 capitole analizate de IPS, sunt comparate cu ale altor 15 state care înregistrează un PIB pe cap de locuitor similar (printre care Bulgaria, Croația, Letonia, Grecia, Belarus, Kazahstan, Turcia sau Iran).

România performează mai slab decât cele 15 state cu un PIB pe cap de locuitor similar, la următoarele capitole: servicii de apă și canal, servicii de salubritate, accesul la servicii medicale de calitate, accesul la educație avansată, speranța de viață a persoanelor de peste 60 de ani sau incluziunea socială.

Indicele de progres social măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 146 de țări, analizând trei dimensiuni principale pe 12 coordonate cărora le atribuie câte un punctaj.

Cele trei dimensiuni sunt nevoile de bază ale omului (hrana și îngrijirea medicală, apa și salubritatea, locuirea, siguranța personală), fundamentele bunăstării (acces la educație de bază, acces la comunicații și informații, sănătate și bunăstare, calitatea mediului) și oportunitatea (drepturi personale, libertate personală și de alegere, incluziune, acces la educație avansată).

În acest an, pe primele locuri în clasament sunt Norvegia, Islanda și Elveția, iar pe ultimele Afganistan, Ciad și Republica Centrafricană.

Cele 146 de țări se înscriu în șase categorii, conform scorului înregistrat. Statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Bulgariei și a României, se găsesc în primele două categorii, având un nivel ridicat al calității vieții.

Dintre statele din regiunea Europei Centrale și de Est, cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (22), fiind urmată de Cehia (26), Estonia (27), Lituania (31), Polonia (32), Slovacia (35), Ungaria (36), Croația (37), Letonia (39), Bulgaria (40) și România (44)”, reiese din raportul IPS.

Lasă un comentariu