100 de medici și cercetători omagiați la Târgu-Mureș, cu prilejul Centenarului

Distribuie pe:

În cadrul Conferinței “100 de ani de medicină în România”, Asociația Transilvană pentru Cultură din Târgu-Mureș a organizat marți, la UMFST, festivitatea de premiere a 100 de personalități ale vieții medicale și farmaceutice românești, în cadrul proiectului cultural “100 de ani în 10 zile”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

“În acest an, nu putem să nu ne gândim că fiecare dintre noi avem niște datorii morale față de cei care ne-au format, care ne-au educat, care ne-au motivat, care ne-au fost exemple. Din nou suntem într-o situație extraordinar de frumoasă, sărbătorim Centenarul la UMFST într-un context cu adevărat național, pentru că, dacă ne uităm la istoria universității noastre, ea a avut câteva etape care se disting foarte bine în timp, care sunt legate de un profil demografic ca a fost diferit în urmă cu 100 de ani, în urmă cu 70 de ani, cu 25 de ani și astăzi, de asemenea. Nu motivațiile schimbării profilului demografic sunt importante în acest moment, cât faptul că suntem astăzi în situația în care, la 100 de ani de la reașezarea statului național unitar român, putem să onorăm cu aceeași onoare cadrele didactice române și maghiare care, împreună, au contribuit la 100 de ani de medicină în România, la 100 de ani de medicină în Târgu-Mureș. Astfel încât, atunci când am auzit de acest proiect, mi-a plăcut foarte mult ca idee, este un proiect care adună laolaltă instituții importante la nivel național și, prin sinergia forțelor, un asemenea proiect de impact național își găsește popasul la Târgu-Mureș”, a declarat prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș, citat de agerpres.ro.

În cadrul manifestării, prof. dr. Marius Sabău, fost rector al UMF Târgu-Mureș, a evocat personalități marcante ale școlii medicale mureșene: dr. Petre Muscă, direct implicat în Unirea de la 1918 și fost primar al Târgu-Mureșului (1931-1932), dr. Csako Jozsef, de care se leagă construirea unui spital nou, în 1929, și cercetătorul dr. Gheorghe Arsenescu, renumit pentru contribuția la dezvoltarea microelectrofiziologiei miocardice experimentale.

 

Lasă un comentariu