EFECTUL PLACEBO ESTE UNUL REAL ȘI REDUCE SIMPTOMELE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Școala de Medicină a Universității din Chicago, citați de descopera.ro, au demonstrat că efectul placebo este unul real și determină reduceri ale simptomelor la pacienți.

“În studiul nostru, am constatat că, atunci când oamenii cu o durere cronică de spate iau o pastilă de zahăr placebo, durerea lor este redusă la fel de eficient precum ar fi și în cazul în care folosesc medicamente pentru durere. Dar, mai important decât atât, se pare că persoanele cu anumite trăsături au răspuns mai bine la efectul placebo decât altele, iar acest lucru ar putea avea într-o zi implicații semnificative pentru practica medicală.

Răspunsul standard a fost că efectul placebo este real, dar nu este previzibil, că nu vei putea anticipa cine va răspunde sau cât de mult va răspunde. De fapt, pot fi prezise ambele răspunsuri.

În cercetarea noastră, am recrutat 63 de pacienți cu dureri cronice de spate. Patruzeci și trei au primit o pastilă de zahăr despre care nu știau că este un tratament placebo, iar 20 nu au primit niciun tratament. Nicio persoană participantă la studiu nu a primit un analgezic real.

De-a lungul a circa opt săptămâni, participanții la studiu au efectuat evaluări periodice de laborator și le-au fost urmărite durerile zilnice pe o aplicație pe smartphone. Aproximativ jumătate dintre cei care au primit tratamentul placebo au prezentat o reducere de aproximativ 30% a durerii, un rezultat comparabil cu medicamentele prezente în farmacii.

De asemenea, anumite trăsături puteau prezice dacă pastilele de zahăr sunt eficiente sau nu. Mai multe caracteristici ale anatomiei creierului, cum ar fi asimetria în zonele care controlează emoțiile și răsplata, inclusiv amigdala, hipocampul și accumbens, precum și personalitatea (conștientizarea emoțională, atenția îndreptată spre mediul înconjurător) au fost corelate cu răspunsul pozitiv la tratamentul placebo.

Puterea predictivă este suficient de mare, astfel încât acești pacienți nici măcar nu trebuie să fie păcăliți să urmeze tratamentul placebo, deoarece creierul lor este deja pregătit să răspundă, chiar dacă știu că iau un medicament înșelător.

Încă nu se știe dacă, sau când, aceste rezultate vor fi integrate în practica clinică, deoarece studiul a fost unul redus și va trebui reprodus pe eșantioane mult mai mari. În plus, populația inclusă în studiu, adică pacienții cu dureri cronice, pot avea o experiență vastă cu sistemul medical și o atitudine puternică cu privire la sănătatea lor. Persoanele cu o expunere mai redusă la sistemul de sănătate, s-ar putea să nu aibă același profil cognitiv sau să nu fie la fel de adaptate la micile schimbări la nivelul durerii și al altor simptome.

Însă, dacă medicii ar putea anticipa în mod constant răspunsul la tratamentul placebo, suntem de părere că impactul va fi unul uriaș, atât la nivel individual, cât și la nivel sistematic. Nu numai medicii ar putea prescrie medicamente placebo, care nu au efecte secundare, anumitor pacienți, evitând astfel consumul inutil de medicamente, dar studiile clinice ar putea fi proiectate, de asemenea, fără a se ține cont de efectul placebo, făcându-le mai ieftine și mai ușor de completat.

În concluzie, un clinician ar putea pune cinci sau șase întrebări pacientului, după care ar putea decide dacă ar trebui să prescrie un tratament placebo sau unul real. Cu cât sunt mai sinceri la acest chestionar de personalitate pacienții, cu atât mai mare va fi răspunsul la tratamentul placebo”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu