TEST DE SÂNGE PRIN CARE CHIMIOTERAPIA AR PUTEA FI ELIMINATĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la Institutul de Cercetări Medicale Walter și Eliza Hall (WEHI) din Melbourne, citați de descopera.ro, susțin că un nou test de sânge i-ar putea scuti pe pacienții cu cancer de o chimioterapie inutilă.

“Testat în 40 de spitale din Australia și Noua Zeelandă, noul set de analize s-a dovedit capabil să determine dacă fragmente de ADN tumoral sunt prezente în sângele unui pacient după ce tumora a fost îndepărtată chirurgical.

În prezent, nu există nicio modalitate clară de a spune dacă o tumoare a fost complet eliminată, astfel că după intervenția chirurgicală pacienții primesc un tratament pe bază de chimioterapie ca măsură de precauție. Deși chimioterapia este un tratament esențial, care salvează vieți, nu dorim ca pacienții să-l urmeze dacă nu au nevoie de el. Dorim să ajutăm acești pacienți să evite efectele secundare grave și continue asociate cu chimioterapia.

De asemenea, dincolo de faptul că scutește pacienții de o gamă largă de efecte secundare, precum durerea, oboseala, greața, problemele digestive, sângerările, problemele de fertilitate, sensibilitatea la infecții, problemele de inimă, plămâni și de memorie, testul este capabil să detecteze dacă un pacient necesită o doză crescută de chimioterapie.

Ne-am dori să fim în măsură să le spunem pacienților că pot evita în condiții de siguranță chimioterapia, deoarece cancerul lor este puțin probabil să reapară, însă pentru pacienții cu risc ridicat de recurență dorim să le oferim o doză mai mare de chimioterapie.

Inițial, în anul 2015, studiul a fost concentrat pe pacienții cu cancer intestinal în stadiu incipient și a avut succes, motiv pentru care cercetarea a fost extinsă, în 2017, pentru a ajuta femeile cu cancer ovarian”, explică oamenii de știință australieni. 

Lasă un comentariu