CUVÂNT FILOCALIC

Distribuie pe:

Filocalie înseamnă iubire de frumusețe, o frumusețe care este totodată și bunătate.

Filocalia grecească apare prin osteneala Sf. Nicodim Aghioritul și a episcopului Macarie al Corintului, în sec. XVIII. Ea apare atunci ca un răspuns al Bisericii Ortodoxe la instaurarea în lumea apuseană a primatului, apărând la Veneția.

Filocalia are un rol deosebit în reînnoirea și intensificarea vieții duhovnicești mănăstirești, dar nu numai.

În 1792, Sf. Paisie încheia la Mănăstirea Neamț versiunea slavonă a Filocaliei. Dar inițierea traducerii integrale în limba română a Filocaliei, o face cel mai mare teolog ortodox al sec. XX, părintele profesor Dumitru Stăniloae.

În cuvântul înainte al primei ediții a Filocaliei, apărută la Sibiu în 1946, Părintele Stăniloae argumenta lucrarea astfel: “Vorbim despre Dumnezeu cu multă simțire, cunoaștem destul de bine dogmele credinței noastre și spunem multe generalități interesante despre Ortodoxia noastră.

Dar cu toate acestea nu știm de-ajuns cum să le prefacem metodic în valori practice, în puteri care să ne transforme zi de zi”

(Filocalia, ed. Jubiliară, 2017, Ed. IBMO, București, I-II ).

Filocalia este o colecție de scrieri ascetice și mistice răsăritene, alcătuite de Sf. Părinți și scriitori bisericești între sec. IV-XIV. În întreaga lucrare filocalică se pune mare preț pe paza gândurilor. Deși, sfinții autori se întind pe parcursul a o mie de ani, așa cum am arătat, ei se află într-un consens deplin, în ceea ce privește mijloacele, căile sau nevoințele omului spre a ajunge treptat la virtuți.

Cu siguranță că toți cei care vor primi și urma învățăturile filocalice, sub îndrumarea duhovnicului potrivit, vor ajunge să cunoască din propria lor experiență spirituală, bucuria comuniunii cu Dumnezeu, scopul întregii lucrări a Filocaliei.

Sf. Antonie cel Mare, este primul monah care apare în cartea Filocaliei.

El a fost cel dintâi monah retras în pustie. S-a născut în Egipt, iar la 18-20 de ani, după moartea părinților săi, aproximativ în jurul anului 270, s-a retras din viața publică. Mai întâi într-un mormânt gol, apoi pe malul Nilului, iar mai apoi în pustiul de lângă Marea Roșie. Aici moare în anul 356.

Între scrierile lui dovedite ca adevărate, avem până acum 7 scrisori, tipărite în Patrologia Greacă, tomul 40.

Lasă un comentariu