Angajații din mediul privat muncesc peste program... fără să fie plătiți!

Dintr-un sondaj realizat de compania de recrutare a forței de muncă BestJobs, aflăm că aproape 70% dintre angajații români, din sectorul privat, lucrează și după terminarea orelor de lucru, la birou sau acasă.

“Programul încărcat, dorința de a fi mai competitivi și accesul la noile tehnologii sunt câteva dintre motivele pentru care aproape 70% dintre angajații români, din sectorul privat, lucrează și după terminarea orelor de lucru, la birou sau acasă.

Mai mult de jumătate dintre cei care lucrează în timpul liber invocă drept principal argument volumul mare de muncă, în timp ce 27% spun că fac acest lucru ca urmare a presiunii angajatorilor, care văd în orele muncite suplimentar o dovadă de implicare în activitatea companiei.

De asemenea, 10% preferă să lucreze în timpul liber pentru că vor să facă diferența între performanțele lor și ale celorlalți colegi și doar 9% afirmă că muncesc în plus din pasiune pentru ceea ce fac.

În plus, bariera dintre programul de lucru și timpul personal s-a redus tot mai mult în ultimii ani și pe fondul accesului la noile tehnologii. Astfel, circa 40% dintre cei care lucrează și în afara orelor de program spun că ajung să facă acest lucru tocmai pentru că au acces atât de facil la internet, inclusiv pe dispozitivele mobile, obișnuind să își verifice frecvent e-mailul de serviciu și să răspundă la mesaje.

Accesul la tehnologie a schimbat relațiile de serviciu așa cum le știam. Cei mai mulți dintre noi își încep ziua prin a-și verifica telefonul și e-mailul de serviciu, aproape fiecare își verifică cel puțin încă o dată mesajele după ce ajunge acasă, iar unii continuă să rezolve diferite sarcini chiar dacă programul s-a terminat. Tehnologia pune o presiune suplimentară pe angajați.

Aproximativ 80% spun că obișnuiesc să petreacă, la birou sau acasă, cel puțin o jumătate de oră în plus pe zi pentru a finaliza sarcinile, în timp ce alți 15% spun că muncesc mai mult de o oră peste programul de lucru normal. Alți 3% obișnuiesc să petreacă în plus chiar și două ore pe zi muncind de la birou sau de acasă.

IT-știi, inginerii, angajații din domeniul financiar, dar și cei cu profesii liberale, precum arhitecții, consultanții, designerii ori avocații afirmă, în proporție de 85%, că muncesc mai mult de opt ore pe zi. Cu toate acestea, doar 22% dintre cei care muncesc suplimentar susțin că sunt plătiți pentru orele în plus efectuate”, potrivit unui comunicat de presă emis de BestJobs.

Sondajul s-a desfășurat în perioada 15 august - 30 septembrie 2018, pe un eșantion de 1.230 de respondenți din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din care 68% sunt fără funcții de conducere.

Lasă un comentariu