CENTENARUL MARII UNIRI - SIMPOZION NAȚIONAL “CONTRIBUȚIA LUI ALEXANDRU PAPIU ILARIAN LA FĂURIREA STATULUI ROMÂN MODERN”

Distribuie pe:

Simpozionul, cel de al doilea din Anul Centenarului Marii Uniri, organizat de Societatea Culturală “Alexandru Papiu Ilarian”, a avut loc sâmbătă, 20 octombrie 2018, la Schitul “Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud, și duminică, 21 octombrie 2018, la sediul Facultății de Economie și Drept a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș.

În prezența a peste o sută de mureșeni, membri ai Societății “Alexandru Papiu Ilarian” și a invitaților din alte județe ale României, prima parte a Simpozionului a început solemn cu intonarea Imnului Național “Deșteaptă-te, române!”, cu rugăciunea de binecuvântare, înălțate de toți cei prezenți către românii de pretutindeni și către Tatăl Ceresc, dar și cu prezicerea “Am venit aici din dragoste pentru valorile neamului românesc. Papiu Ilarian este o valoare națională”, enunțată de tânărul jurist Darius Fărcaș, fiu duhovnicesc al Metocului din Găbud al Mânăstirii Oașa.

La invitația domnului președinte dr. Nicolae Ploeșteanu, organizator și moderator al Simpozionului, au prezentat scurte și emoționante mesaje de salut, felicitare și succes, în nume propriu, și al organizațiilor pe care le reprezintă, prof. Petru Nemeș, președinte onorific al Societății Culturale “Alexandru Papiu Ilarian”, prof. Constantin Bogoșel, inspector la I.S.J. Mureș, prof. Dimitrie Poptămaș, președintele Fundației “Vasile Netea”, doamna dr. Daniela Ștefănescu, decanul Facultății de Economie și Drept, ec. Ioan Berța, președintele Asociației Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, domnul Ilarie Opriș, președintele filialei mureșene a Asociației Artiștilor Plastici, ing. Ioan Vasu, primarul comunei Râciu, domnul Ioan Dumitru, președintele C.J. Alba. În sala de conferințe a Metocului Găbud se aflau reprezentanți ai Fundației Culturale “Ardealul” din Luduș, Asociației Maris Dava, Asociației Tineri pentru Tineri și ai Noii Drepte, din Târgu-Mureș, Asociației Tineri din Ziua de Azi din Brașov, Organizației Tinerilor, din Sibiu, ai Ligii Tinerilor din Cluj, a Asociației “Sânzâienele” din Căpușu de Câmpie - Mureș.

Cu deosebit interes au fost audiate prelegerile dedicate studentului, ideologului, lingvistului, istoricului, academicianului, juristului Alexandru Papiu Ilarian, perceput în popor doar ca revoluționar pașoptist.

Profesorul universitar dr. Cornel Sigmirean, personalitate foarte cunoscută și apreciată în județul Mureș, director al Institutului de Științe Sociale al Academiei Române, filiala Mureș, profesor la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu-Mureș, a susținut, cu verva-i caracteristică, prelegerea “Alexandru Papiu Ilarian și ideea latinității poporului român”.

Diplomatul prof. Felix Zaharia, reprezentantul României la Comisia Dunării de la Budapesta, a detaliat, pe parcursul prelegerii “Alexandru Papiu Ilarian și reflexe ale statului modern”, două principii de drept internațional: egalitatea în drepturi între națiuni și cel al suveranității naționale.

Profesorul universitar dr. Valerius M. Ciucă, de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a impresionat asistența, așa cum a făcut și la anterioarele întâlniri cu mureșenii, prin sinceritatea sentimentelor și opiniilor personale, prin claritatea și logica argumentelor, deseori ambalate fericit într-un limbaj mai degrabă poetic. În prelegerea domniei sale, intitulată savant “Corespondențe filosofice între unele concepții ale lui Alexandru Papiu Ilarian - pontif peste epoci - și dreptul european contemporan” a abordat conceptele juridice dreptul la corectă informare, dreptul la liberă exprimare (întemeiat pe adevăr), principiul echității și egalității, asociat cu principiul dreptului natural. A concluzionat: “Alexandru Papiu Ilarian a avut antenele în contact cu viitorimea. De aceea, Papiu este foarte actual și în acest început de secol XXI. Pentru întreaga sa operă, Alexandru Papiu Ilarian trebuie să fie pus la Catapeteasmă”.

Vorbitorii au avut alese cuvinte de mulțumire la adresa Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, sfințitului stareț al Mânăstirii Oașa și obștei monahale de la Metocul Găbud, pentru excelente condiții oferite participanților la Simpozion, pentru grandiosul proiect arhitectural de la Găbud.

Prima parte a simpozionului s-a încheiat cu un amplu concert de nestemate muzicale și literare alese din lada de zestre a neamului românesc, în interpretarea asociațiilor de tineri din Cluj, Brașov, Sibiu și Mureș.

A doua zi, lucrările simpozionului au continuat în Aula “Tudor Drăganu”, a Facultății de Economie și Drept, din strada Livezeni nr. 69, cu prezentarea comunicărilor “Triada Papiu Ilarian - Iosif Hodoș - Petru Maior” (susținută de prof. Mihai Stavilă); “Idei politice și juridice în viața și opera lui Alexandru Papiu Ilarian” (dr. Adrian Boantă); “Perspective constituționale în viața și opera lui Alexandru Papiu Ilarian” (dr. Augustin Fărcaș); “Limbă și identitate în opera și concepțiile lui Alexandru Papiu Ilarian” (notar dr. Cornelia Șuș); “Alexandru Papiu Ilarian și dezvoltarea dreptului public românesc” (dr. Nicolae Ploeșteanu); “Alexandru Papiu Ilarian jurist la Tabla Regească din Târgu-Mureș” (istoric Dimitrie Poptămaș).

O informație de ultimă oră: În conformitate cu articolul 7, litera g), din propriul statut, Societatea Culturală “Alexandru Papiu Ilarian” a decernat “Medalia Societății Culturale «Alexandru Papiu Ilarian», cu Certificatul nr. 1, domnului LAZĂR LĂDARIU, bărbat de excepție, om de cultură și mândru reprezentant al comunității academice și culturale mureșene”.

 

Lasă un comentariu