5 mituri despre vaccinul antigripal, demontate de Organizația Mondială a Sănătății

Distribuie pe:

Mitul nr. 1: Gripa nu este o boală gravă, așa că nu am nevoie de vaccin

Realitate: Anual, 650.000 de oameni mor din cauza gripei. Acest număr reflectă doar decesele datorate bolilor respiratorii, astfel încât impactul probabil este chiar mai mare. Chiar și persoanele care se bucură de o “sănătate de fier” se pot îmbolnăvi de gripă, dar, mai ales, cele cu un sistem imunitar vulnerabil. Majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, însă, în unele cazuri, pot apărea complicații, inclusiv infecții ale sinusurilor și ale urechii, pneumonie, inflamații la nivelul inimii sau al creierului.

Mitul nr. 2: Vaccinul împotriva gripei mă poate îmbolnăvi de gripă

Realitate: Vaccinul contra gripei, injectat, conține un virus inactivat care nu vă poate da gripa. Dacă vă simțiți amețit sau ușor febril, este vorba de o reacție normală a sistemului imunitar la vaccin și, în general, durează doar o zi sau două.

Mitul nr. 3: Vaccinul împotriva gripei poate provoca reacții adverse severe

Realitate: S-a dovedit că vaccinul antigripal este sigur. Reacțiile adverse severe sunt extrem de rare. La unul dintr-un milion de oameni poate să apară sindromul Guillain-Barré (GBS), care cauzează slăbiciune musculară și paralizie.

Mitul nr. 4: M-am vaccinat, dar m-am îmbolnăvit de gripă, așa că nu funcționează!

Realitate: Unii viruși gripali circulă tot timpul, motiv pentru care oamenii se pot îmbolnăvi, deși sunt vaccinați, deoarece virusul este specific unei singure tulpini. Cu toate acestea, vaccinarea crește șansa de a fi protejat de gripă. Acest lucru este deosebit de important mai ales în cazul persoanelor cu sistem imunitar vulnerabil.

Mitul 5: Sunt însărcinată, deci nu trebuie să mă vaccinez împotriva gripei

Realitate: În mod special, femeile însărcinate ar trebui să primească vaccinul antigripal, deoarece sistemul lor imunitar este mai slab decât de obicei. Vaccinul antigripal inactivat este sigur în orice stadiu al sarcinii. (sursa - who.int)

Lasă un comentariu