LUDUȘENII ȘI MAREA UNIRE DE LA 1 DECEMBRIE 1918 (III) 24 noiembrie 1918, Adunare a Cercului Electoral Luduș

Distribuie pe:

Urmași ai generațiilor care s-au opus, la 1848, pe Câmpia Libertății de la Blaj, unirii Transilvaniei cu Ungaria, care și-au exprimat, prin semnătura lui Ioan Graur, dezacordul față de crearea Imperiului dualist Austro-Ungar în 1867, prin Pronunciamentul de la Blaj (1868), care au militat pentru egala îndreptățire a românilor ardeleni cu maghiarii și germanii, care au dezaprobat politica de maghiarizare forțată a națiunilor nemaghiare, românii ludușeni și cei din Cercul electoral al Ludușului de Mureș, întruniți în ședința Cercului electoral din data de 24 noiembrie 1918, au adoptat documentul intitulat “Hotărârea Noastră”, cu următorul conținut: “Obștea poporului român din Ludușul de Mureș, din îndemn propriu și fără de nici o silă sau ademenire din vreo parte, dă la iveală dorința fierbinte ce însuflețește inima fiecărui român, și declară că voința sa nestrămutată este:

Voim să fim alăturați, împreună cu teritoriile românești din Ardeal, Bănat, Ungaria și Maramurăș, la Regatul României, sub stăpânirea Majestății Sale Regelui Ferdinand I.

În această hotărâre a noastră așternem tot ce au dorit strămoșii noștri, tot ce ne încălzește pe noi, cei de față, și tot ce va înălța pururea pe fiii și nepoții noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu”. În aceeași ședință au fost aleși cinci delegați - deputați care să-i reprezinte pe românii din această parte a Câmpiei Transilvaniei în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, programată a avea loc la 1 decembrie 1918. Fiind un document cu adevărat istoric, ne îngăduim să-l transcriem integral:

“PROCES-VERBAL

luat în adunarea electorală a cercului electoral în Murăș Ludoș din comitatul Turda - Arieș, ținută în Murăș Ludoș, la 24 Noemvrie 1918.

Prezident: Bazliu Suciu, protopop în Căpușul de Câmpie. Notari: d. Mihail Moldovan, advocate în M. Ludoș, d. Victor Suciu, adv. sublocot. Căpușul de Câmpie.

Prezidentul dă cetire ordinului venit de Consiliul Central Național Român, prin care se ordonă alegerea urgentă altor 5 delegați în Marea Adunare Națională, care va fi convocată în scurt timp.

Constată că publicarea alegerii de azi s-a vestit de cu vreme în toate comunele din cerc. Salută pe alegătorii prezenți și îi provoacă să aleagă 2 bărbați de încredere.

Se numesc de atari prin aclamare d-nii Ioan Cătană, învățător în M. Dateș, și Andrei Badiu, preot ortodox în Murăș Ludoș.

Prezidentul deschide votarea, care decurgând în ordine, pe baza scrutinului făcut de biroul adunării se constată că unanimitatea au întrunit d-nii: dr. Vasile Cerghizan, preot în Cocul de Câmpie, dr. Ioan Oltean, adv. în Murăș Ludoș, Vasile Morariu, înv. în Murăș Ludoș, Nicolae Vulcu, propr. din Iclandu Mare, Dumitru Iclănzan, econ. din Iclănzel, ca urmare prezidiul declară pe d-nii d. Vasile Cerghizan, d. Ioan Oltean, Vasile Morariu, Nicolae Vulcu, Dumitru Iclănzan, aleși din partea Românilor din acest cerc cu vot universal ca delegați ai cercului electoral îndreptățiți a lua parte cu vot decisiv în Marea Adunare Națională Română, care se va convoca din partea Consiliului Central Național Român încă în decursul acestui an și la Adunările cari le va convoca în decursul anului următor.

Prezidiul dispune ca în urma acestei enunțări prezidențial, aleșii deputați să fie prevăzuți cu credenționale, iar o parte a acestui proces verbal să fie trimisă imediat Consiliului Central Național Român.

Spre știre

Despre - ce luându-se acest proces verbal în 2 parii, dintre care unul se va păstra la Consiliul Național Român din fruntea comitatului, actul de alegere se încheie la orele 2 cu observarea că dl. Emil Cormoș Alexandrescu, președ. Comitetului național comitatens, alegându-se cu unanimitate de deputat în calitate de președinte al Clubului comitatens român se provede cu credențional deosebit.

Adunarea propune ca pentru cazul când supranumiții aleși ca deputați nu s-ar putea prezenta cu credenționalele prevăzute la Marea Adunare Națională Română, din precauțiune să se aleagă ca supleanți încă 5 deputați (delegați), cari să se prevadă de asemenea cu credenționale de substituție.

Primindu-se propunerea, cu unanimitate s-au ales deputați supleanți următorii: dr. Mihail Moldovan, adv. Murăș Ludoș, Octavian Bugner, preot Tritiul de Jos, Ioan Coman, învăț. Căpușul de Câmpie, Coman Șogan, propr. Ghebenișul de Câmpie, Remus Brustur, econ. Lechința de Mureș.

D.c.m.s.

Basiliu Suciu, președ. adunărei electorale, dr. Mihail Moldovan, dr. Victor Suciu, notar, Ioan Catona și Andrei Badiu, oamnei de încredere”.

Oferim cititorilor ludușeni, dar mai ales celor tineri, posibilitatea să afle conținutul acreditării delegaților:

“CREDENȚIONAL

Subsemnații adeverim că în cercul electoral Murășluduș din Comitatul Turda Arieș s-au ales azi ca delegați ai acestui cerc electoral d-nii: dr. Vasile Cerghizan, preot în Cocul de Câmpie, dr. Ioan Oltean, adv. în Murășludoș, Niculae Vulcu, proprietar în Iclănzăul Mare, Dumitru Iclănzan, econ. în Iclănzel, cu unanimitate.

Drept ce sus-numiții delegați sunt prin aceasta autorizați a lua parte cu vot decisiv la Marea Adunare Națională Română ce se va convoca prin Consiliul Central Național Român, în numele tuturor Românilor din acest cerc electoral și la alte Mari Adunări Naționale Române, cari eventual o să mai fie convocate în decursul anului ori în anul următor și a contribui cu votul lor la deciderea sorții viitoare a neamului românesc din Transilvania, Ungaria și Banatul Timișan.

Dat în colegiul electoral al cercului electoral Murăș-Ludoș, ținut în ziua 24 Noemvrie 1918”.

Credenționalul a fost semnat de Baziliu Suciu, prezident, dr. Victor Suciu, dr. Mihail Moldovan, notari, Cheția George Dănilă, preot, Puia Tamassy, Octavian German, Ioan Fekete, A. Pop Sovaroși, Octavian Florian, Andreiu Badiu, B. Hoșiu, Octavian Bugner, Dumitru Sângeorge, Ioan Catona, Simion Rus, bărbați de încredere din comune.

Un Credențional asemănător a fost dat și delegaților supleanți.

Cu credenționale deosebite au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, preotul Enea Pop Bota și preotul ortodox Andreiu Badiu.

(Va urma)

Lasă un comentariu