Municipalitatea face apel la spiritul civic al locuitorilor - Un târgumureșean și-a pierdut viața, strivit de un copac

Distribuie pe:

În urma rafalelor de vânt ce s-au manifestat miercuri, 24 octombrie, un târgumureșean în vârstă de 61 de ani a fost strivit de un copac smuls din rădăcini. Incidentul s-a petrecut pe strada Brașovului, în orele amiezii. Un echipaj SMURD a transportat victima la spital, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.

Purtătorul de cuvânt al Municipiului, Cosmin Blaga, ne-a precizat că pentru tăierea arborelui respectiv nu au fost depuse solicitări. Acesta a mai adăugat că pe teritoriul orașului există mulți copaci bătrâni și bolnavi, care pun în pericol viața trecătorilor, însă, din păcate, municipalitatea se confruntă cu atitudini reticente, dacă nu chiar ostile, din partea populației și a unor organizații de mediu, care se opun tăierii arborilor, de dragul de a-și justifica obiectul muncii.

Municipalitatea aduce la cunoștința cetățenilor proprietari ai caselor particulare, instituțiilor și agenților economici că, în conformitate cu legislația în vigoare, au obligația de a-și întreține vegetația aferentă proprietății, astfel încât să nu afecteze circulația pietonilor sau mașinilor și le solicită ca, până la data de 31 decembrie a.c., să execute toaletarea/tăierea crengilor arborilor din curțile proprietate particulară ce depășesc limita proprietății, cu respectarea regulilor de igienă și depozitare a resturilor vegetale rezultate. În caz contrar, după această dată, în urma verificărilor făcute pe teren, se vor aplica sancțiuni contravenționale, potrivit legii, în cuantumul valorii de 100 de lei pentru proprietarii caselor particulare și de 300 lei în cazul instituțiilor și agenților economici.

Totodată, Primăria municipiului informează că în ziua de 6 noiembrie, începând cu ora 12, la Casa de Cultură “Mihai Eminescu”, va avea loc Dezbaterea Publică cu privire la Programul de toaletări și tăieri arbori toamna 2018 - primăvara 2019, de pe raza municipiului Târgu-Mureș, precum și prezentarea planului de plantări dendrofloricole pe domeniul public.

Sunt invitați să ia parte la discuții reprezentanții instituțiilor interesate, Agenția de Protecția Mediului Mureș, Garda de Mediu Mureș, Direcția Silvică, Ocolul Silvic Târgu-Mureș, S.C. Electrica SA, ONG-uri care au legătură cu domeniul aflat în dezbatere, reprezentanți ai asociațiilor de proprietari, precum și toți cei care sunt interesați, de la care se așteaptă soluții, sugestii, propuneri în materie.

Programul care urmează a fi prezentat și dezbătut public poate fi consultat la sediul Primăriei municipiului Târgu-Mureș (avizier intrare principală) și pe site-ul instituției (www.tirgumures.ro).

Lasă un comentariu