ALCOOLISMUL CREȘTE DE 10 ORI RISCUL DE DECES LA DIABETICII DEPENDENȚI DE INSULINĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii finlandezi de la Universitatea din Helsinki, citați de descopera.ro, au constat că diabeticii au un risc de 10 ori mai crescut de deces, din cauza alimentației nesănătoase sau a alcoolismului.

“Deși se știa și până acum că diabetul crește riscul problemelor fizice, precum bolile cardiovasculare sau cancerul, în studiul nostru am analizat impactul psihologic al alcoolismului la persoanele cu diabet, ajungând la concluzia că acest viciu crește de 10 ori riscul de deces, mai ales din cauza cirozei hepatice, și cu 110% riscul de suicid.

Cea mai mare creștere a fost observată printre pacienții a căror afecțiune era într-un stadiu mai avansat și necesitau injecții cu insulină, periodic, pentru a evita complicațiile. Monitorizarea nivelului de glucoză și administrarea injecțiilor cu insulină au un impact puternic asupra fiecărei mese luate de diabetici, iar tensiunea asociată cu anxietatea dezvoltă complicații care afectează sănătatea psihologică a pacienților.

În cadrul studiului, am utilizat o bază de date finlandeză cu 434.629 participanți, inclusiv 208.148 pacienți cu diabet, observând grupul timp de șapte ani și analizând rata de mortalitate a pacienților ce luau diferite medicamente.

Astfel, cei care au luat doar medicație orală (71% din grup) aveau diabet de tip 2, afecțiune asociată cu obezitatea și alimentația nesănătoasă. În timpul perioadei de observație, au avut loc 2.832 de morți asociate consumului de alcool și 853 din cauza suicidului, supradoza fiind principala cauză în cazul diabeticilor. Decesele asociate suicidului au fost duble în cazul bărbaților ce primeau insulină, în timp ce în cazul femeilor rata era mai scăzută. De asemenea, s-au înregistrat 3.187 de morți asociate accidentelor.

În concluzie, s-a demonstrat că alcoolismul în cazul diabeticilor dependenți de insulină crește de 10 ori riscul de deces”, explică oamenii de știință finlandezi.

Lasă un comentariu