Rechizitoriul în cazul Liceului Romano-Catolic a fost restituit la DNA

Distribuie pe:

Tribunalul Mureș a dispus, marți, restituirea către DNA a rechizitoriului în baza căruia procurorii îi acuzau pe directorul Zsolt Tamási și fostul inspector școlar general al județului Mureș, Ștefan Someșan, de înființarea ilegală a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș, informează MTI.

“Noi am susținut că procurorul de caz nu a completat în mod corespunzător rechizitoriul. Am solicitat Tribunalului să restituie tot dosarul. Acest lucru s-a întâmplat astăzi” (marți, 23 octombrie - n.n.) - a declarat avocatul Csongor H. Gogolák. Acesta a adăugat că în rechizitoriu nu au fost descrise clar nici daunele, nici persoanele vătămate, nici fapta catalogată drept ilegală pentru fiecare inculpat. “Ne-a fost încălcat dreptul la apărare, deoarece am fost nevoiți să ne construim apărarea în fața unor acuzații neclare” - a mai precizat avocatul.

Sursa menționată reamintește că, în 2016, DNA a deschis un dosar penal în cazul înființării, în 2014, a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș, iar în septembrie 2017 i-a trimis în judecată pe Ștefan Someșan și pe Zsolt Tamási. Ancheta procurorilor și suspendarea judecătorească a hotărârii Inspectoratului Școlar Județean Mureș privind înființarea liceului au dus la desființarea acestuia.

Guvernul Ungariei a anunțat în septembrie 2017 că, din cauza încetării statutului de drept al instituției de învățământ, se va opune aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), iar apoi, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a dat asigurări premierului Ungariei, Viktor Orbán, cu privire la reînființarea liceului, Ungaria și-a retras veto-ul.

În luna februarie a acestui an, Parlamentul României a votat o lege de înființare a Liceului Romano-Catolic, dar Curtea Constituțională a României a declarat-o neconstituțională, o lună mai târziu. Liceul a luat, din nou, ființă în baza unui ordin al ministrului educației, pe 9 august, de data aceasta sub numele de Liceul Teologic Romano-Catolic “Rákóczi Ferenc”, la conducerea căruia a fost numit tot Zsolt Tamási, mai menționează sursa citată.

Lasă un comentariu