ÎN CE CONDIȚII SUNT NECESARE SUPLIMENTELE ALIMENTARE

Distribuie pe:

În anumite etape ale vieții sau atunci când nu ai acces la alimentele bogate în vitamine, minerale și în alți nutrienți, suplimentele alimentare pot compensa eventualele carențe. Însă ar trebui să le iei doar la indicația unui medic și doar în dozele prescrise de acesta.

În general, suplimentele alimentare sunt indicate când, din diverse motive, nu poți lua din alimente cantitatea necesară de vitamine, de minerale, fibre, acizi grași și de alți nutrienți care asigură buna funcționare a organismului și previn îmbolnăvirea. Ele pot fi o soluție și atunci când dorim să tratăm sau, cel puțin, să atenuăm o problemă de sănătate ori în perioadele solicitante din punct de vedere fizic și psihic.

Copiii și femeile au nevoie de ele

Copiilor li se pot administra suplimente alimentare în caz de infecții digestive și respiratorii repetate, în scopul creșterii imunității sau pentru creșterea poftei de mâncare. Și femeile au nevoie de suplimente alimentare în anumite etape ale vieții. Astfel, în perioada premergătoare menopauzei, suplimentarea cu calciu a dietei previne demineralizarea osoasă ce se produce odată cu încetarea secreției estrogenilor. Femeile care doresc să conceapă un copil, precum și cele care sunt deja însărcinate ar trebui să suplimenteze alimentația cu acid folic, necesar dezvoltării optime a creierului și a coloanei vertebrale a fătului. La vârsta a treia, suplimentele se recomandă îndeosebi pentru atenuarea unor suferințe fizice sau pentru creșterea tonusului psihic.

Ține cont și de anotimp!

Suplimentele alimentare sunt utile și în anumite perioade ale anului. Toamna, de exemplu, avem nevoie de suplimente alimentare care să îmbunătățească tonusul fizic și psihic, pentru că, în acest anotimp, multe persoane se simt lipsite de energie, apatice și triste. Ginsengul, coenzima Q10, lăptișorul de matcă, polenul și busuiocul sunt cele mai indicate pentru atenuarea acestor stări. Iarna, alimentația mai săracă în fructe și în legume scade imunitatea, motiv pentru care vom avea nevoie de antioxidanți, precum vitamina C, care se pot administra fie sub formă de drajeuri, fie sub formă de preparate din cătină sau din măceșe. Tot în acest sezon, sunt recomandate și suplimentele cu vitamina D, pentru că expunerea la soare, necesară sintetizării ei în organism, este mult mai limitată iarna. Astenia de primăvară poate fi, de asemenea, combătută cu suplimente alimentare cu efect tonic.

Lasă un comentariu