DEPRESIA - CE CHIPURI POATE LUA BOALA?

Distribuie pe:

Depresie ușoară sau moderată

Diagnosticul se pune pe baza manifestării a cel puțin patru dintre simptomele agreate de Asociația Psihiatrilor din SUA. Episodul depresiv ușor apare atunci când există un dezinteres pentru lucrurile din jur, însoțit de stare de apatie și de o stare de tristețe fără un motiv. De asemenea, mai pot apărea tulburări de somn, pierderea stimei de sine, iar, în unele cazuri, gânduri suicidare. Aceste simptome trebuie să se manifeste cel puțin două săptămâni consecutiv.

Depresie severă

Bolnavul nu mai manifestă interes pentru activitățile sociale și profesionale și se confruntă cu o scădere/creștere în greutate și cu diminuarea capacității de concentrare. În plus, are un sentiment de inutilitate și de culpabilitate excesivă, mergând chiar până la delir. De asemenea, se simte obosit și lipsit de energie și se gândește des la moarte. Diagnosticul de tulburare depresivă majoră se stabilește atunci când majoritatea manifestărilor devin un obstacol în desfășurarea activității zilnice.

Creșterea riscul de diabet la bătrânețe

Cercetătorii americani de la Universitatea Northwestern au constatat că persoane în vârstă care suferă de depresie au un risc mai ridicat de a face diabet în comparație cu cele sănătoase. Potrivit cercetătorilor, pe fondul depresiei, persoanele în vârstă nu se mai îngrijesc de sănătate, mai exact, acestea nu mai fac suficientă mișcare și, prin urmare, devin supraponderale. Obezitatea se numără printre factorii de risc în apariția diabetului. Datele statistice arată că, la nivel mondial, există peste 250 de milioane de diabetici.

Ce se întâmplă în organism

Cauza apariției depresiei nu a fost pe deplin elucidată, însă se consideră că este declanșată de o combinație de factori biologici, psihologici și sociali. Acești factori se accentuează pe o anumită stare de vulnerabilitate de la nivelul creierului. Mai exact, la depresivi, serotonina (responsabilă de starea de fericire) se secretă în cantități mici.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Texas, nivelul serotoninei este reglat de o substanță chimică numită proteina p11, care la persoanele predispuse la depresie se secretă în cantități mai mici decât la cele sănătoase.

Lasă un comentariu