ATELIERUL DE CROITORIE ȘI TRONUL DE MARMURĂ - DIN PARCUL CASTELULUI REGINEI MARIA, DIN BALCIC

Distribuie pe:

Aici se afla plaja locuitorilor din Balcic. Înaintea construcției complexului regal, în această clădire cu ferestre înguste a fost bufetul băilor publice. Arhitecții au transformat construcția în atelierul de croitorie al modelierei regale. Pentru vremurile ei, Regina Maria era una din reginele cea mai elegant îmbrăcată. Rochiile ei cu cute și voaluri au devenit stilul ei, pe care fiicele ei l-au urmat. După căsătoria lor, acest stil a devenit caracteristic pentru casele regale, mai întâi la curtea grecească, apoi la cea sârbească și după aceea în întreaga Peninsulă Balcanică.

“Rochiile pentru ceai, ale acesteia, erau cusute după un design al ei - haine lungi, care treceau de la o nuanță în alta, strânse la mijloc cu funioară sau prin curea, cu mâneci lungi, fără podoabe și fără broderii. Frumusețea acestora era predispusă de materiile bune, folosite - mătase grea, somptuoasă, care se așternea în cute splendide. Îi plăceau împodobirile vechi cu figuri reliefate și broderiile... În același timp, acesteia nu-i era teamă și de culori. Deseori, rochiile îi erau în nuanțe intense: albastru, roșu și portocaliu - culori care se potriveau culorii feței și a părului, și astfel părea excepțională în camerele ei, luminate cu discreție.” (revista “VOG”, 1 septembrie 1938).

Tronul de marmură, aparținând unui patrician roman, a fost adus de Regina Maria de la Florența. Cele două mânere se termină cu capete de leu executate detaliat. În marmura galbenă-alb se văd nervuri roșii subțiri. Lângă tron se află un capitel de la o coloană romană spartă. Demult, un pom secular acoperea cu umbra sa atmosfera regală de pe aceste locuri. La aniversarea a 60 de ani de la moartea Reginei, pomul s-a prăvălit spre mare, salvând tronul și păstrându-l neatins. Micuța fântână arteziană de lângă tron dă o stare de liniște și răcoare din timpul caniculelor de vară.

Acest colț parcă încă își așteaptă propria Regină. 

Lasă un comentariu