Conferință cu tema “100 de ani de istorie militară”

Distribuie pe:

Asociația Transilvană pentru Cultură din Târgu-Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș, Institutul de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Șincai” al Academiei Române și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității au organizat ieri, 26 octombrie, în Aula Magna a UMFST (str. Nicolae Iorga nr. 1), conferința cu tema “100 de ani de istorie militară”.

“Dimensiunile proiectului cultural “100 de ani în 10 zile” impun o amplă colaborare între instituțiile publice și private a căror activitate are tangențe cu aceste demersuri cu alte categorii de persoane juridice de drept privat interesate să se implice în promovarea valorilor culturale și științifice care au condus la realizarea Marii Uniri”, precizează organizatorii.

În deschiderea manifestării, au luat cuvântul prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, cercetător științific, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Șincai” al Academiei Române, vicepreședinte al Senatului UMFST Târgu-Mureș, și colonel Cristian Boangăr, Garnizoana Târgu-Mureș.

Printre temele abordate s-au numărat: “Parașutismul militar - elemente istorice”, “Efortul de război al medicinii militare românești în prima conflagrație mondială”, “Statutul militarilor români în perioada 1918-1939”, “Un manuscris inedit despre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia: Romulus Albu”, “Între miracol, imposibil și context: România în marile confruntări militare ale secolului al XX-lea”, “România în anul Centenarului, văzută de un scriitor străin”, “Comunicare și strategia de securitate a NATO în spațiul Europei de Est”, “Conflicte interetnice - soluții armate sau diplomatice?” etc.

Lasă un comentariu