Primăria orașului Odorheiu Secuiesc, sancționată pentru panglicile roșu-alb-verde arborate cu ocazia zilei de 23 octombrie

Distribuie pe:

Miercuri, 24 octombrie, Jean-Adrian Andrei, prefectul județului Harghita, a aplicat o amendă de 5.000 de lei primăriei orașului Odorheiu Secuiesc, din cauza panglicilor roșu-alb-verde cu care autoritățile locale au împodobit străzile orașului cu ocazia zilei de 23 octombrie, când este aniversată declanșarea Revoluției Ungare de la 1956, informează MTI.

Prefectul a imputat primăriei faptul că a fost încălcată legislația privind utilizarea simbolurilor naționale românești, în sensul că drapelul Ungariei a fost arborat pe stâlpii de iluminat public din Odorheiu Secuiesc, fără ca lângă acesta să se regăsească și drapelul României.

Prefectul a menționat în procesul-verbal că primăria din Odorheiu Secuiesc mai are antecedente contravenționale, motiv pentru care i s-a aplicat amenda maximă prevăzută de lege.

Într-un comunicat dat publicității, primăria a reamintit că prefectul a aplicat aceeași amendă și după 15 martie, pentru utilizarea panglicilor în culorile naționale maghiare. Primăria a specificat, de asemenea, că invitatul de onoare al aniversării de la Odorheiu Secuiesc a fost István Tarlós, primarul general al Budapestei, care, în discursul său festiv, a declarat că, în cazul în care i se va aplica o amendă, Odorheiu Secuiesc se poate baza pe ajutorul capitalei ungare. În ciuda acestei promisiuni, orașul va contesta amenda și va solicita anularea acesteia.

Pentru panglicile utilizate cu ocazia zilei de 15 martie, prefecții județelor Covasna și Harghita au amendat mai multe orașe din secuime, printre care Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc și Târgu Secuiesc, procesele intentate în vederea anulării amenzilor aflându-se pe rolul instanțelor. În apărare, autoritățile locale amendate au susținut că nu au arborat nici drapele, nici steaguri, ci “o panglică în culorile naționale maghiare”, cu lățimea de un metru și lungimea de mai mulți metri, lucru care nu este identic cu drapelul Ungariei, notează sursa citată.

Lasă un comentariu