Din 2021, VOR DISPĂREA TACÂMURILE DIN PLASTIC!

Distribuie pe:

În ședința din 24 octombrie 2018, Parlamentul European a votat interzicerea articolelor din plastic (furculițe, cuțite, linguri, farfurii, bețișoarele de urechi, paie și ambalaje de polistiren), începând cu anul 2021.

În raportul întocmit de belgianul Frederique Ries (ALDE), adoptat cu 51 de voturi pentru, zece împotrivă și trei abțineri, europarlamentarii au adăugat pe lista neagră pungile din plastic foarte subțire, produsele fabricate din plasticuri oxo-degradabile, fabricate din plastic obișnuit îmbogățit cu aditivi ce declanșează dezintegrarea plasticului, dar care conțin și metale grele, și cutiile pentru meniuri fast-food realizate din polistiren expandat, toate acestea urmând să dispară din 2021.

Pentru ambalajele la care încă nu există o alternativă, precum sticlele pentru băuturi (pet-urile), statele membre vor fi obligate să micșoreze consumul cu cel puțin 25%, până în 2025.

Totodată, eurodeputații din Comisia de Mediu au convenit ca deșeurile din produse din tutun, în special filtrele de țigări care conțin plastic, să fie reduse cu 50% până în 2025 și cu 80% până în 2030. Echipamentul de pescuit reprezintă și el 27% din gunoiul găsit pe plaje.

“Europa este responsabilă doar pentru o mică parte din poluarea cu plastic a oceanelor. Poate ar trebui, totuși, să fie un jucător-cheie în găsirea unor soluții, să aibă un rol de frunte la nivel global, așa cum a făcut în trecut în lupta împotriva schimbării climatice. Interziceți, reduceți, taxați, dar și înlocuiți, avertizați. Statele membre au multe opțiuni dintre care să aleagă. Depinde de ele să aleagă cu înțelepciune și de noi să facem presiuni pentru mai mult”, arată raportul votat.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2015, România a generat aproape 340.000 de tone de deșeuri din plastic, cu o medie de 17 kg pe cap de locuitor, aproximativ 45% din această cantitate fiind reciclată.

În același timp, mai puțin de 30% dintre români selectează plasticul pentru reciclare, față de 65%, media europeană.

“Plasticul a fost conceput și patentat în 1856 de Aleaxander Parkes prin forma recunoscută termoplastic, un material revoluționar care s-a dezvoltat în timp și a început să fie folosit la scară globală. Este ieftin și ultil, dar extrem de dăunător pentru natură. Un banal cuțit din plastic se descompune în 800 de ani.

Din păcate, plasticul nu este întotdeauna reciclat și ajunge să polueze fiecare colțișor de pe pământ”, se mai arată în raportul citat de mediafax.ro.

Lasă un comentariu