NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ! Recomandări pentru combaterea dăunătorilor culturilor de legume, în spații protejate

Dezvoltarea organismelor dăunătoare specifice culturii de legume în spații protejate este favorizată de temperaturile înregistrate în această perioadă. Autoritatea Națională Fitosanitară recomandă fermierilor monitorizarea atentă a culturii în scopul aplicării la timp a tratamentelor fitosanitare. Măsura este necesară pentru a crește randamentul producțiilor preconizate a fi obținute, mai ales că producătorii de tomate în spații protejate, beneficiari ai schemei de ajutor de minimis prevăzută în Programul de Guvernare, trebuie să obțină minimum 2 kg de tomate/mp.

Astfel, la depistarea moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta), musculiței albe de seră (Trialeurodes vaporariorum), omidei fructelor (Helicoverpa armigera) sau a musculiței miniere (Liriomyza trifolii) pot fi efectuate tratamente cu următoarele produse de protecție a plantelor omologate: VOLIAM TARGO - 0,8 l/ha, ALVERDE - 1,0 l/ha, NUPRID AL 200 SC - 1,0 l/ha, AFFIRM - 1,5 kg/ha, ACTARA 25 WG - 0,2 kg/ha.

Toate tratamentele fitosanitare se înregistrează în registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, cu respectarea timpului de pauză de la ultimul tratament până la recoltare.

Pauza este necesară pentru ca rezultatele acestora să fie conforme cu normele de siguranță alimentară care să nu pună în pericol sănătatea consumatorului,

la analiza probelor de tomate, pentru determinarea reziduurilor de pesticide.

Timpul de pauză recomandat este de trei zile.

Pentru orice apariție suspectă de organisme dăunătoare, producătorii agricoli sunt rugați să se adreseze inspectorilor fitosanitari din județele în care au amplasată cul-tura, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 

Lasă un comentariu