Zi plină la Prefectura Mureș - Comisarii de la Protecția Consumatorilor “au ars” amenzi de peste 2,5 milioane de lei

Distribuie pe:

În materie de protecție a consumatorilor, din raportul prezentat rezultă că, în primele nouă luni ale anului, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Mureș a înregistrat și rezolvat peste 1.400 de reclamații și sesizări, majoritatea (70%) fiind soluționate în favoarea consumatorilor. Aceștia au fost despăgubiți prin restituirea contravalorii produselor și serviciilor sau înlocuirea acestora, în valoare de 116.000 de lei.

În cadrul celor 2.903 de acțiuni de control efectuate în această perioadă, au fost identificate mărfuri cu abateri de la prevederile legale în materie, în valoare de peste 430.000 de lei, din care 57.000 de lei au reprezentat contravaloarea unor mărfuri periculoase pentru viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor. În consecință, s-a dispus retragerea din circuitul comercial și distrugerea acestor mărfuri în vederea eliminării imediate a potențialului pericol pentru consumatori.

Pentru abaterile constatate privind calitatea produselor și serviciilor oferite consumatorilor și informarea acestora în mod corect, complet și precis au fost aplicate 603 amenzi în valoare de peste 2,5 milioane de lei.

Pe lângă tematicile de control naționale (produse alimentare, produse nealimentare și prestări servicii), comisarii CJPC Mureș au desfășurat 21 de tematici proprii, care au vizat supravegherea pe piață a produselor și serviciilor cu impact asupra populației: pâine și produse de panificație, carne, produse de carne, lapte și produse lactate, comercializare cadouri, chioșcuri și cantine din incinta școlilor, produse textile etc.

Au fost controlați 514 operatori economici și au fost aplicate 219 amenzi contravenționale în valoare de 741.000 de lei, a precizat ing. Liviu Todoran, comisar șef adjunct în cadrul CJPC Mureș.

Acesta a mai arătat că, în ce privește reclamațiile, ponderea (42%) o dețin prestările de servicii (telefonie mobilă și fixă, financiar-bancare, cablu tv, servicii auto, Electrica și E.on Gaz, utilități, servicii alimentare.

La ședința Colegiului Prefectural de ieri, au mai fost prezentate un raport privind activitățile și proiectele Casei Corpului Didactic Mureș (director - prof. Cristiana Chira) și o informare privind activitatea Oficiului Județean de Zootehnie Mureș (consilier - Daniela Sălăgean).

La dezbateri a participat - alături de prefectul Mircea Dușa și subprefectul Nagy Zsigmond - directorul din cadrul Direcției Generale pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului al Ministerului Afacerilor Interne, Tudor Iulian Gheorghe.

Lasă un comentariu