Posibil leac împotriva îmbătrânirii - un produs natural, din fructe și legume, reduce nivelul celulelor deteriorate din organism

Distribuie pe:

Studii recente, efectuate de cercetători de la Universitatea din Minnesota și de la Clinica Mayo au arătat că, grație unui produs natural, este posibil să se reducă “povara” celulelor deteriorate - denumite celule senescente -, să crească durata de viață și să se îmbunătățească starea de sănătate, chiar și atunci când tratamentul este administrat spre sfârșitul vieții. Ei au demonstrat că tratamentul șoarecilor în vârstă, cu produsul natural Fisetin, care se găsește în multe fructe și legume, are efecte pozitive semnificative și asupra sănătății și duratei de viață a oamenilor. Iată explicațiile specialiștilor:

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul acumulează celule deteriorate, care nu mai au capacitatea de a se multiplica. Atunci când ating un anumit nivel de degradare, ele trec printr-un proces de îmbătrânire specific, numit senescență celulară. În această fază, celulele eliberează factori inflamatori care transmit sistemului imunitar “comanda” de a le distruge. Sistemul imunitar al unei persoane tinere este puternic, prin urmare, este capabil să se debaraseze de această povară. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, aceste celule nu mai sunt eliminate la fel de eficient. Astfel, acumulându-se, ele pro-voacă inflamații și eliberează en-zime care degradează țesuturile.

Cercetătorii au stabilit că un produs natural, numit Fisetin - care se găsește în multe fructe și legume - reduce nivelul celulelor deteriorate din organism. Ei au descoperit acest lucru, tratând șoareci aflați spre sfârșitul vieții

cu acest compus și au constatat îmbunătățirea sănătății acestora și a duratei lor de viață. Rezultatele publicate în EBioMedicine arată că efectele curei cu Fisetin sunt vizibile și la persoanele de vârsta a treia, chiar dacă tratamentul începe să fie administrat spre sfârșitul vieții.

Fisetin face parte din grupa flavonoidelor (compuși care se găsesc în fructe, legume, hamei și anumite tipuri de băuturi, având efecte benefice asupra sănătății - antivirale, antialergice, antiinflamatorii, antitumorale, inclusiv în cancerul mamar, pulmonar, de colon, dar și în prevenirea osteoporozei).

Fisetin este un polifenol (antioxidant) care se găsește în căpșuni, mere, curmale, kiwi, struguri, ceapă și castraveți cu coajă. Formula sa chimică a fost descrisă pentru prima dată de chimistul austriac Josef Herzig în 1891. Poate fi consumat timp îndelungat, fără efecte adverse cunoscute.

Din cele 10 flavonoide studiate pentru proprietățile lor anti-îmbătrânire, cercetătorii au stabilit că Fisetin este cel mai eficient, putând să prelungească durata vieții cu 10%, fapt dovedit în cazul experiențelor pe șoareci, explică dr. Paul Robbins, profesor de biochimie, biologie moleculară și biofizică.

La rândul ei, Laura Niedernhofer, director al Institutului de Biologie și Metabolism la Universitatea din Minnesota, a declarat pentru Newsweek: “Căutăm medicamente care pot ucide aceste celule senescente, care se adună în organism, pe măsură ce îmbătrânim. Se pare că Fisetin este unul din aceste produse naturale, pe are am reușit să-l identificăm drept unul eficient în distrugerea acestor celule sau, cel puțin, în diminuarea secrețiilor nocive sau a proteinelor inflamatorii”.

Pentru moment, spun cercetătorii, ceea ce se știe sigur este că Fisetin are un impact pozitiv asupra ce-lulelor deteriorate, ceea ce este o veste bună.”Rezultatele studiului sugerează că putem prelungi starea de sănătate chiar până la sfârșitul vieții. Există, însă, numeroase aspecte neelucidate, cum ar fi de exemplu, dozele recomandate, având în vedere că numai din fructe și legume nu poate fi asigurată cantitatea necesară scopurilor terapeutice”, afirmă dr. Paul Robbins. Căpșunile, de exemplu, constituie cea mai bogată sursă de Fisetin, însă, pentru a beneficia de virtuțile sale terapeutice, ar trebui să mâncăm, zilnic, 37 de fructe întregi.

“Având în vedere numeroasele beneficii pentru sănătate ale Fisetinului, vă sfătuiesc să adăugați în mod regulat o porție de căpșuni ecologice (sau alt aliment care conține Fisetin) în dieta dumneavoastră. Având în vedere că o jumătate de ceașcă (152 g) de jumătăți de căpșune conține doar 3,8 g de fructoză, puteți include cu ușurință acest fruct delicios și nutritiv în planul dumneavoastră de alimentație și puteți menține nivelul de fructoză recomandat. Vă sfătuiesc să limitați cantitatea de fructoză din toate sursele, inclusiv din fructe, la 25 de grame pe zi, dacă sunteți sănătoși, și mai puțin de 15 grame dacă suferiți de o boală cronică, precum cancer sau diabet. De asemenea, când cumpărați căpșuni din magazin, țineți minte că soiurile convenționale sunt pulverizate cu pesticide toxice, inclusiv substanțe chimice cancerigene, așa că achiziționați produse organice și spălați-le bine înainte de a le consuma”, recomandă dr. Robbins.

În prezent, specialiștii de la Clinica Mayo întreprind studii clinice aprofundate asupra Fisetinului, încercând să evalueze markerii de fragilitate și inflamație, precum și resorbția osoasă și rezistența la insulină în cazul femeilor aflate în postmenopauză.

Studiul implică 40 de femei, în vârstă de 70 până la 90 de ani, care prezintă tulburări de mers. Jumătate dintre femei primesc, timp de două zile consecutiv, câte o doză de 20 mg de Fisetin pe kilogram de greutate corporală, timp de două luni, iar cealaltă jumă-tate primește un produs placebo, conform aceluiași program.

Cercetarea a început în februarie 2018 și se va încheia în iunie 2020. Potrivit autorilor, rezultatele pozitive ale acestui demers ar duce la dezvoltarea unui studiu clinic mai amplu, stabilind efectele acestei terapii asupra disfuncțiilor legate de vârstă. (surse - sciencedaily.com, articles.menola.com)

 

Lasă un comentariu