Cu “aviz favorabil” de la Budapesta -Rezoluție comună pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc

Distribuie pe:

Sâmbătă, 27 octombrie, la Biserica din Cetatea Târgu-Mureș, reprezentanții Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT, președinte - László Tõkés) și cei ai Consiliului Național Secuiesc (CNS, președinte - Balázs Izsák ) au hotărât asupra acțiunilor ce urmează a fi întreprinse în chestiuni vizând situația minorității maghiare din România.

Concret, au fost adoptate: o rezoluție comună cu privire la proiectul de lege pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc și proiectul de lege privind autonomia personală, depuse din nou în Parlamentul României, precum și o rezoluție ce se referă la o inițiativă legislativă pentru autodeterminarea economică a regiunilor istorice, care, de asemenea, urmează să fie înaintată forului legislativ.

Prezentă la discuții, Szili Katalin, însărcinatul premierului ungar pentru activitatea de mediere, a dat din nou asigurări că Budapesta susține strădaniile de autonomie ale maghiarilor din Transilvania, opinând că soluțiile legislative, care în alte părți ale Europei sunt firești, se cuvin și maghiarilor din Transilvania și Ținutul Secuiesc. Ea a solicitat clasei politice românești să creeze măcar posibilitatea unui dialog pe tema autonomiei. “La ce e bună democrația, în care există libertate, dar o comunitate nu-și poate folosi propriul steag, propriile simboluri?” - s-a întrebat oficialul ungar, potrivit MTI.

și în anul Centenarului - este de părere László Tõkés - cel mai bun răspuns la Tratatul de Pace de la Trianon este tot autonomia. Europarlamentarul a citat din Rezoluția de la Alba-Iulia care a declarat, în mod unilateral, unirea Transilvaniei cu România, solicitând asigurarea, în Ardeal, a “deplinei libertăți naționale pentru toate popoarele conlocuitoare”.

El a reamintit că, la 22 decembrie 1918, la Cluj-Napoca a avut loc o mare adunare a Consiliului Național Maghiar și a Consiliului Național Secuiesc, similară cu cea de la Alba Iulia, la care au participat câteva zeci de mii de persoane. Așa cum a declarat Iuliu Maniu, privit ca una din figurile principale ale Marii Uniri, poporul român nu dorește să devină din oprimat, oprimator, adunarea națională maghiară de la Cluj-Napoca a formulat același lucru: “Nu vrem să domnim peste o altă națiune. Dar nu tolerăm și nici nu suportăm ca peste noi să domnească o altă națiune”.

Președintele CNS, Balázs Izsák, a amintit că în urmă cu un secol, Consiliul Național Secuiesc a luat ființă din crezul în cuvintele președintelui american Woodrow Wilson, referitoarea la principiul autodeterminării, principiu care nu a fost respectat în cazul maghiarilor, după Primul Război Mondial, mai notează sursa citată.

Lasă un comentariu