NOU TRATAMENT ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI REZISTENTE LA ANTIBIOTICE

Distribuie pe:

Cercetătorii din Belarus, citați de descopera.ro, au testat un nou tratament împotriva tuberculozei rezistente la antibiotice, acesta vindecând complet peste 90% dintre pacienții bolnavii de TBC, care au participat la studiu.

“Echipa noastră a folosit bedachilină în combinație cu alte antibiotice pentru a trata, timp de mai multe luni, un grup de pacienți bolnavi de TBC. Din 181 pacienți, 168 au fost complet vindecați, deși se știe că de multe ori această maladie are potențial mortal.

Spre deosebire de marea majoritate a antibioticelor, bedachilina nu atacă direct bacteria Myco-bacterium tuberculosis, ci enzimele cu care această bacterie se hrănește. Rezultatele noului studiu reconfirmă eficacitatea bedachilinei și infirmă îngrijorările legate de potențiale efecte secundare ale acestui tratament. Deși toți pacienții au suferit efecte secundare, acestea au fost mult mai puțin severe decât ne așteptam.

Nivelul de succes înregistrat de studiul nostru, de 93%, a fost atins și de alte studii clinice desfășurate cu bedachilină în Europa de Est, Africa și Asia de Sud-Est.

Cunoscută ca fiind o boală foarte contagioasă, care se transmite pe cale aeriană, tuberculoza este o maladie ce poate fi prevenită, tratată și vindecată.

Tuberculoza este favorizată de malnutriție, vârstă înaintată și de preexistența altor maladii infecțioase și este provocată de o bacterie care se localizează de obicei la nivel pulmonar, dar poate atinge și rinichii, ganglionii sau oasele. O persoană poate fi purtătoare pasivă a bacteriei care declanșează TBC, timp de mai mulți ani, până la declanșarea maladiei.

Doar în 2017, au fost înregistrate aproape 10 milioane de cazuri de TBC, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că omenirea este departe de eradicarea epidemiei și că, în medie, doar 55% dintre persoanele bolnave de tuberculoză multirezistentă pot fi vindecate.

Se estimează că până în 2040, 12,4% dintre cazurile de îmbolnăviri de tuberculoză vor fi provocate de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice. Potrivit OMS, tulpini multirezistente au fost localizate în cel puțin 117 țări”, atrag atenția oamenii de știință din Belarus, țară cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de infecții cu tuberculoză multirezistentă din lume. 

Lasă un comentariu