Revista Astra Reghineană - un nou număr reprezentativ, în anul Centenarului Marii Uniri

Distribuie pe:

De curând a apărut revista Astra Reghineană, numărul 3, pe 2018 - Anul Centenarului Marii Uniri, publicație social-culturală și de informații, publicație editată de Despărțământul Reghin al ASTREI și tipărită cu sprijinul Consiliului local și al Primăriei municipiului Reghin. Această revistă, prin studiile și articolele publicate, contribuie din plin la dezvoltarea și consolidarea culturii reghinene în peisajul cultural românesc.

Despărțământul Reghin al Astrei s-a înființat la 3/14 aprilie 1874, în urma dorinței Comitetului Central al Asociațiunii, ca satele din marginea câmpiei ardelene din partea de răsărit să intre în sfera de activitate a Astrei Reghin. Abia înființat, despărțământul se împiedică în activitatea sa culturală de organele administrative maghiare. Primul președinte al acestui despărțământ a fost Ioan P. Maior, lui îi urmează Patriciu Barbu, de numele căruia se leagă și înființarea băncii Mureșiana, urmează apoi, la conducere, protopopul greco-catolic Petru Uilăcan, apoi protopopul ortodox Galaction Șagău, apoi avocatul dr. Ion Harșia, apoi protopopul ortodox Vasile Duma, apoi dr. Eugen Nicoară, cu multe realizări. Din această succesiune, se desprinde clar ideea că la conducerea acestui despărțământ au ajuns numai figuri reprezentative, oameni activi și cu mult prestigiu public, oameni harnici, care au adus nenumărate sacrificii pe altarul activității Astrei. Cuvintele sunt prea sărace pentru a evidenția măreția și importanța faptelor săvârșite de Astra reghineană în acea perioadă. Și astăzi activitatea Astrei reghinene este una de mare anvergură. Astriștii reghineni desfășoară o serie de activități memorabile, pe măsura celor care au avut loc în trecut.

Acest număr al revistei se deschide cu un articol al doamnei ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, intitulat atât de frumos “Recunoștință făuritorilor de unitate națională”. Apoi, în paginile revistei, se regăsesc articole, studii, materiale, poezii, semnate de o serie de personalități precum: Florin Bengean (președintele Despărțământului Reghin al ASTREI), Marin Șara, Vasile Nicolescu, Ilie Frandăș, Ioan Torpan, Liviu Boar, Dorin Cremene, Mircea Dorin Istrate, Valentin Vârva, Gavril Vârva, Ioan Marinescu, Maria Borzan, Roxana Man, Marcel Cremene, Robert Mihai Matei, Ștefan Vodă, Emilia Amariei, G. A. Petca, Vasile Rău, Ilie Cornoiu, Diana Rău.

Sunt cuprinse în paginile acestei reviste o serie de studii de înaltă ținută, dedicate unor figuri emblematice ale Astrei din trecut sau din prezent. Sunt cuprinse și unele studii referitoare la alte activități ale Astrei reghinene, studii referitoare la istoria, cultura, tradiția, spiritualitatea acestor meleaguri binecuvântate, sunt publicate și poezii extrem de valoroase.

Despărțământul Astrei de la Reghin are menirea principală de a menține în această parte de țară conștiința națională mereu trează, vie și veghetoare și de a păstra nealterată identitatea noastră românească. Viața astriștilor de la Reghin este închinată țării și credinței strămoșești, care permanent îi poartă pe calea adevărului și a dreptății. Îi felicit pe toți astriștii reghineni pentru modul în care activează cu atâta sârg, dăruire și devotament, în cadrul Despărțământului Astrei de pe aceste meleaguri reghinene binecuvântate, doresc să le urez tuturor astriștilor de aici și de pretutindeni mult succes în activitatea viitoare, și, totodată, să îi asigur de cele mai nobile sentimente de respect, prețuire și admirație pentru întreaga activitate a domniilor lor, desfășurată de-a lungul timpului.

Îi felicităm pe toți cei care au trudit la realizarea acestei memorabile reviste, pentru înaltul profesionalism de care au dat dovadă și de această dată. Urăm viață lungă acestei reviste. De asemenea, urăm mult succes astriștilor de la Reghin și de pretutindeni, în activitățile viitoare ale domniilor lor, desfășurate pe multiple planuri.

TRĂIASCĂ ASTRA ROMÂNEASCĂ!

Lasă un comentariu