SUSANA COMAN BOSICA

Distribuie pe:

SUSANA COMAN BOSICA (1910-2002) “Un exemplu superb de dăruire a muzicii, picturii, literaturii, activității didactice și științifice”, “Harurile și îndeletnicirile ei spirituale sunt marcate de triada antică FRUMOS-ADEVĂR-BINE, de cea mai pură valoare estetică și etică”, “O femeie deosebit de frumoasă și fermecătoare”, “O mare cântăreață și un mare actor”, “Frumusețea rară a inteligenței”, “Prințesa aplauzelor”.

S-a născut la Luduș, în familia ofițerului muzician Simion Coman și a Victoriei Pop. Casa și locul ei de joacă au fost în Cioarga. Urmând traiectoria artistică a tatălui, la 28 octombrie 1918 s-a aflat la Praga, atunci când s-a constituit statul independent Cehoslovacia. A revenit pe plaiurile natale, când România Mare era deja realitate, în anul 1919. A urmat cursurile școlii primare din Luduș, Școlii Normale (Pedagogice) de fete, din Cluj, ale Academiei de Muzică și Artă Dramatică, din Cluj. Între anii 1937 și 1960 a excelat ca mezzosoprană a Operei Române din Cluj. Pensionată la vârsta de 50 de ani, a început să scrie poezii, schițe, nuvele, iar după împlinirea vârstei de 68 de ani, a pictat. A fost și profesoară la Facultatea de Muzică a Universității din Timișoara, a participat la sesiuni de comunicări științifice, la mișcarea culturală “Cântarea României”, a susținut expuneri la Casa Universitarilor din Cluj-Napoca, a fost membru fondator al reînființatului Despărțământ ASTRA, din Cluj Napoca. La întrebarea “Ce te ține să fii mereu bine dispusă?”, a răspuns așa: “Două lucruri: Dumnezeu din Cer și conștiința valorii mele”.

Din experiența sa de viață, aproape centenară, ne-a lăsat moștenire multe învățături. Dintre ele, am ales două: “Să-ți lași porțile minții și ale sufletului larg deschise, să intre în ele adevărul, binele, frumosul. De la sufletul tău și de la casa ta să nu plece nimeni nemângâiat”.

La vârsta senectuții, Î.P.S. Bartolomeu, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și al Clujului, i-a conferit “Diploma de aleasă cinstire”, iar primarul Gheorghe Funar i-a acordat titlul de “Cetățean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca”. Într-un cadru festiv, Bibliotecii Școlii Gimnaziale nr. 1 din Luduș i s-a atribuit numele de “Biblioteca Susana Coman Bosica”. Cu acel prilej a fost lansată antologia biografică “O viață dăruită artelor”.     

Lasă un comentariu