Gem de măceșe cu “marca Porumbeni”

Distribuie pe:

Porumbeni este un sat aparținător comunei Ceuașu de Câmpie, situat la 8 km de municipiul Târgu-Mureș. Femeile din acest sat sunt cunoscute pentru păstrarea tradiției în “fabricarea” pastei din fructe de măceșe, materie primă pentru obținerea renumitului gem de măceșe, apreciat de copii, dar și de adulți. Tehnica obținerii acestei paste este transmisă de la o generație la alta și, atâta timp cât flora spontană oferă fructele de măceșe, această îndeletnicire nu va dispărea din Porumbeni.

De reținut că, măceșul este unul din cei mai cunoscuți arbuști medicinali de la noi. Crește înalt, de 1-3 m, cu tulpina acoperită cu ghimpi. Trandafirul sălbatic, cum i se mai spune, are flori roz sau albe, frumos mirositoare. Fructele de culoare roșie, se recoltează pentru gem, de regulă, în septembrie-octombrie. Sunt bogate în vitamina C, vitaminele A, B1, B2, PP și K, substanțe glucidice, pectine, taninuri, acizi organici, terepenoide, glicozide. Măceșele sunt un excelent vitaminizant natural, fiind indicate, sub diferite preparate farmaceutice sau alimentare, în prevenirea răcelilor, gripei, la bolnavii aflați în convalescență ca tonic și stimulent general. Este recomandat și în afecțiunile vasculare, în tratamentul diareei.

Pasta de măceșe, marca Porumbeni, poate fi procurată din piețele de zi ale municipiului Târgu-Mureș, sau direct din sat, de la producători.

Lasă un comentariu