Porți de lumină sub porți de lumină

Distribuie pe:

Sub porțile de lumină ale Cetății Medievale din Tg.-Mureș s-au deschis alte porți de lumină, de istorie și de viață, prin manifestarea culturală “România 100 - Eu aleg România”. Proiectul Radioului Public, EU ALEG ROMÂNIA, și-a detaliat mesajul și la Târgu-Mureș, în Cetatea Medievală, prin expoziția “100 de momente esențiale din istoria românilor”, demers emoționant al Studioului Regional Radio România, detaliat de managerul Studioului, doamna Lavinia Nicoleta Ghișa.

Au adresat cuvinte de apreciere prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, conf. univ. dr. Giordano Altarozzi și scriitorul Valentin Marica.

Au ilustrat artistic mesajul proiectului-radio elevi de la Colegiul Național “Unirea”, Colegiul Național “Al. P. Ilarian”, Liceul de Artă, Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu”, Gimnaziul “Europa” din Tg.-Mureș și Școala Gimnazială “Ion Chinezu” din Sântana de Mureș. Prin talentul de excepție și candoarea lor, au vorbit despre istorie, neam și țară elevii din trupa de teatru a Gimnaziului “Europa”, îndrumați de prof. Carmen Natea, elevii de la “Unirea”, însoțiți de prof. dr. Aurora Stănescu și prof. Consuela Pop, alăturându-li-se elevi de la “Papiu” cu un scenariu dramatic scris de prof. Raluca Marian, elevii prof. Ana-Maria Fărcaș din Sântana de Mureș, dar și elevii Liceului de Artă, care au deschis în public un adevărat atelier de pictură, prin inspirata idee a prof. Anda Rusu.

Alte porți de lumină au deschis soliștii Udriște linca, Sorana Farcaș, Diana Marin,

Sebastian Șerban, Andreea Vasiu și, purtând cămașa bunicii din Grebenișul de Câmpie, veche de 100 de ani, Bianca Pop (clasa de canto a prof. Anca Bărbulescu, de la Liceul de Artă).

Invitată de onoare a fost profesoara de vioară Zenovia Rusu de la Liceul de Artă, care a interpretat “Balada”, de Ciprian Porumbescu.

A prezentat scriitorul Valentin Marica, spunând printre altele că istoria e mereu cartea vieții noastre și dacă acum 100 de ani înfăptuitorii Marii Uniri erau fiii luminii, și cei de azi, chemați să întregească Marea Unire, sunt fii ai luminii.

Expoziția din Cetatea Medievală este încă deschisă publicului și deosebit de apreciată, cu atât mai mult cu cât Radioul Public, la început de noiembrie 2018, împlinește 90 de ani de existență.

În imagine: Lavinia Nicoleta Ghișa, Mircea Dușa, Giordano Altarozzi și Valentin Marica la deschiderea expoziției EU ALEG ROMÂNIA, din Cetatea Medievală Târgu-Mureș.

 

Lasă un comentariu